Hirdetés
. Hirdetés

Elrajtolt a Windows Azure

|

21 ország felhasználói birtokba vehetik a Microsoft platform, mint szolgáltatás megoldását. Hazánkba áprilisban érkezik.

Hirdetés

A Microsoft hivatalosan bejelentette, hogy a Windows Azure platformját immár a tesztelők után 21 országban előfizetési díjért cserébe a cégek és a magánfelhasználók is birtokba vehetik, a felhőbe kihelyezve saját alkalmazásaikat. A megoldás a redmondi szoftvercég partnerein keresztül rendelhető meg Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Indiában, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Új-Zélandon, Norvégiában, Portugáliában, Szingapúrban, Spanyolországban, Svédországban, Svájcba, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokon belül. Hazánkban azonban egyelőre várni kell a platform, mint szolgáltatás megjelenésére, ám információink szerint nem túl sokat. (Update: A Microsoft Magyarország tájékoztatása szerint Magyarországon áprilistól lesz elérhető a Windows Azure)

 

azure.jpg


Mi a Windows Azure?

A Windows Azure egyszerűen fogalmazva nem más, mint a web operációs rendszere. Az eddigi szerveroldali platformoktól eltérően ugyanis a szoftver teljesen másként épül fel, mint azt korábban megszoktuk. Nem tartalmaz a felhő alapú számításhoz szükséges rutinokon kívül felesleges Windows Server funkciókat, hiszen teljes mértékben a felhőben futó alkalmazások futtatására lett tervezve.

A szoftver, mint szolgáltatás alapú megoldásoktól eltérően így a Windows Azure előfizetői egy platformot rendelhetnek meg, amelyen saját céges alkalmazásaikat futtathatják, személyi számítógépükön, mobiltelefonjukon és tévékészülékükön vagy éppen tablet eszközükön elérve azt.  A fizikai erőforrások üzembe állításához képest így a cloud platform sokkal nagyobb rugalmasságot és gyorsaságot, ezáltal költséghatékonyságot ad a szolgáltatóknak - egy új szerver ezen a módon például percek alatt hozzáadható az infrastruktúrához, míg ugyanez korábban hetekbe telt.

Az eddigi példák alapján a fenti okok miatt a Windows Azure-on futtatott webes alkalmazások sokkal gyorsabban futnak, mint a hagyományos szerveroldali platformokon lévő társaik. Az előfizetésnek köszönhetően ráadásul az igényelt számítási sebesség és a sávszélesség is könnyen skálázható, így a felhasználóknak mindig csak az igényeiknek megfelelő díjat kell kifizetniük. Ennek köszönhetően a vállalkozások költséghatékony módon hozhatnak létre maguknak internetalapú programokat, anélkül hogy drága szerverparkot kellene fenntartaniuk. A fejlesztőnek pedig csak az algoritmussal kell törődniük, az Azure platformból, az SQL Azure adatbázis-kezelőből és az alkalmazásfejlesztéshez szükséges AppFabric környezettel nem.

 

azure2.jpg


A Windows Azure képességeit jól demonstrálja, a Bing Silverlight térképének gyorsasága, illetve a svájci Microsoft által létrehozott deepzoom megoldás, amelynél úgy nagyíthatunk a Matterhorn hegyei között, hogy szinte még a hópelyheket is látni lehet (a megtekintéshez Silverlight szükséges).

Könnyű átállni

A Windows Azure sikere érdekében a redmondi szoftvercég ráadásul nem csak a .NET fejlesztőkkel számol, hiszen a PHP és Java programnyelvekkel írt alkalmazások is könnyedén migrálhatók a Microsoft platformjára. A Windows Azure Tools for Eclipse például PHP rutinok futtatását teszi lehetővé a cloud platform környezetén belül. Míg a párhuzamosan fejlesztett Windows Azure SDK for Java pedig értelemszerűen Java programok fejlesztőinek igyekszik vonzóvá tenni az Azure rendszerét.

 

 

azure_ar.jpg


A korábban bejelentett árazásnak megfelelően a Windows Azure programozása óránként 12 centbe kerül, az adattárolásért pedig 15 centet kell gigabájtokként fizetniük a cégeknek. Mindez nagyjából megegyezik a két fő rivális - a Google és az Amazon - díjaival.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.