Hirdetés
. Hirdetés

Első az A3-as nyomtatók hazai piacán az OKI

|

A nagy nyomatméretű színes nyomtatók eladásában a csökkenő piac ellenére mindenkit megelőzött az OKI. Legnagyobb kiesést az alternatív tonerkazetta gyártók miatt kellett, hogy elszenvedje cég az elmúlt üzleti évben.

Hirdetés

Az április elejével kezdődő új üzleti évről sajtótájékoztatón számolt be az Oki Systems Magyarország Kft.

Mint elhangzott, 25 százalékos piaci csökkenés volt megfigyelhető a 2009-es évben a lézernyomtatók és multifunkciósok piacán és ugyanez a tendencia további ár-erózióval súlyosbítva jellemezte a monokróm eszközök piacát. Ennek oka a válságban és az álamigazgatás csökkenő beszerzéseiben kereendő. Az OKI ezen a terepen volt képes megduplázni értékesítéseit, 2009-ben területtől függően 200-400 százalékkal többet értékesített, mint egy évvel azelőtt.

A 2008-as üzleti évben mindösszesen 2472 darab lézernyomtatót és multifunkciós készüléket értékesített a cég összesen, a 2009-es évben már 5210-et. A fekete fehér lézernyomtatók darabszáma 1900-ról 4399-re nőtt egy év alatt.

A növekedés az eladott készülékek számát jellemzi, ezzel együtt a forgalmazott érték - mintegy egymilliárdos árbevétel - stagnált. Az időszakban megváltoztak a felhasználói szokások is, a felhasználók környezet tudatosabbak lettek és erősebb nyomtatási kontrollt gyakorolnak, ennek folytán a kellékanyag fogyasztás - és ezzel a bevétel is - csökkent. Megerősödött a fekete és szürke kellékanyag piac is, de a legnagyobb kiesést a kompatibilis (alternatív) gyártók kínálata okozta az eredeti gyártónak.

Érdi-Krausz Gábor, a cég vezetője kiemelte a MB400-as nyomtatósorozat sikerét, amelyet sikerült megfelelően bevezetni a piacra. Tavaly április 1-jétől kezdve három éves garanciát biztosít az OKI készülékeire, amelynek szintén szerepe lehet a sikerben. Az orvosi receptek kiadásáról szóló törvény változása nyomán az Infomix Kft-vel létrejött szövetségben az orvosi nyomtatás terén is előre tudott lépni a cég.

Ugyan a hazai színes A3-as nyomtatópiac kevesebb mint a felére esett vissza, de ezen belül az OKI szerezte meg a vezető szerepet. A japán gyártó most e részpiac 60-70 százalékát birtokolja.

Érdi-Krausz Gábor az új innovációkban látja a jövő útját, az idén bejelentendő új termékekben további szerepet kap az energiatakarékosság. Jön az ECO nyomtatási mód, ennek lényege, hogy az üzleti életben igen gyakori 1 vagy kétlapos nyomtatás esetében a nyomtató automatikusan csökkenti a nyomtatási sebességet 26 lap/percre, hogy a beégető egységet ne kelljen a maximális hőmérsékletre fűteni. Ezekben az esetekben közel 20 százalékkal csökkenthető a printer energiafelhasználása.

Az OKI nyomtatókban külön cserélhető tonerpatronok és fényhengerek találhatók. A cég újítása, hogy a négy külön dob modul egyetlen egységben lesz kapható az új készülékekben, a tonerek ezután is külön cserélhetők. A számunkra környezeti terhelés szempontjából visszásnak tűnő váltással kapcsolatban a gyártó előnyként kommunikálja, hogy kevesebb felhasználói (szerviz) beavatkozást igényel és a dobmodulok élettartamának jobb kihasználtságával kecsegtet. Az egységesített dobmodul ára alacsonyabb lesz, mint a négy külön dob egységé volt.

Ergonómiai újítás a nyomtatók zsugorodása. Eddig a kis helyigényre koncentráltak a gyártók és felfelé építkeztek, az OKI 2010-től megközelítést vált és készülékeik nagyobb alapterülettel, de kisebb magassággal rendelkeznek majd. Az új C300-as és C500-as sorozatú nyomtató modellek magassága fele-kétharmada lesz a konkurens gyártók hasonló modelljeinek. Felmérések szerint nem kedvelik az irodákban a túl magas eszközöket, mert az elkészült lapok átvételéhez fel kell állni, illetve a nagy méretű eszköz elszigeteli a dolgozókat.

Az OKI újdonságai a 2010-es év során fokozatosan jelennek majd meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.