Hirdetés
. Hirdetés

Elstartolt az EKÁER-rendszer

|

A tisztességes gazdálkodókat segíti a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője kedden Budapesten.

Hirdetés

Suller György Attila pénzügyőr alezredes elmondta: az új rendszerrel lehetővé válik az árumozgások valós idejű ellenőrzése, ezzel az ekáer hozzájárul az áfacsalások visszaszorításához, és segít nyomon követni az élelmiszerek szállítási útvonalát.

Hirdetés

"Ezáltal tisztulhat a piac, a tisztességes gazdálkodókat segíti ez a rendszer" - mondta a szóvivő. Január 1-től a bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítás kizárólag ekáer-szám birtokában végezhető. A NAV már ellenőrzi ezek meglétét, de január végéig türelmi időszak van, mulasztási bírságot nem szabnak ki. Februártól már bírságot szabnak ki, amely a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Az MTI kérdésére a NAV-szóvivő azt is elmondta, hogy az őstermelők túlnyomó többségét nem érinti az ekáer használata. Csak azok a fuvarozásban érintett termelők kötelesek ekáer-számot igényelni, akik áfakörbe tartoznak, és nem kértek áfa alanyi adómentességet.

A szabály értelmében ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel - vagyis 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, akkor köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

 

Az ekáer lehetővé teszi, hogy az elektronikusan rögzített adatok alapján kockázatelemzéssel a NAV célzott ellenőrzéseket végezzen - mondta az adóhatóság szóvivője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.