Hirdetés
. Hirdetés

Elstartoltak a HP Moonshot szerverei

|

Az új platform első, Intel Atom processzorra épülő kiszolgálója messze felülmúlja az x86-os szerverek energia- és költséghatékonyságát.

Hirdetés

A hétfőn este bejelentett HP Moonshot rendszer, amely a ProLiant szervercsaládba tartozik, a gyártó saját mérési eredményei szerint 89 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, 80 százalékkal kisebb helyet foglal és 77 százalékkal kevesebbe kerül, mint a hagyományos, x86-os kiszolgálók.

Hirdetés

Az okostelefonokból és táblagépekből ismert processzorokra épülő Moonshot kiszolgálók – amelyeket a HP a hasonló nevű projekt részeként fejlesztett ki – a szoftver által definiált szerverek osztályát képviselik, amelyben a hardver felépítését kimondottan az alkalmazás határozza meg.

A HP Moonshot rendszer két fő komponensből, a HP Moonshot 1500 keretből és az alkalmazásoptimalizált HP ProLiant Moonshot szerverekből épül fel. A sasszi tartalmazza a befogadott kiszolgálók által használt hálózati eszközöket, hűtést és tápot, a beépített rendszerfelügyeletet és más elemeket. A szerverek mérete minden eddiginél kisebb, az alacsony fogyasztású, kevés hőt termelő processzorok alaplap helyett ún. kazettán kapnak helyet. A HP szerint ezzel a kialakítással 1800 szerver is elhelyezhető lesz egyetlen rack szekrényben.

 Paul Santeler, a HP alelnöke az első Moonshot szerver londoni bejelentésén

Mindebből kitűnik, hogy a Moonshot szerverek a HP zöld technológiák, blade szerverek és konvergens infrastruktúrák terén megvalósított, eddigi fejlesztéseinek eredményeiből – technológiáiból és tapasztalataiból – is merítenek. Az eredetileg a lakossági piacra szánt, digitális eszközök számára fejlesztett processzorokból épített szerverek ötlete sem új – gondoljunk pl. a grafikus processzorokból épített szuperszámítógépekre. A Moonshot szerverekkel azonban ez a koncepció első ízben jelenik meg kereskedelmi forgalomban kapható kiszolgálókban.

A most bejelentett HP ProLiant Moonshot szerver az Intel Atom S1200-as processzoraira épül, rendeltetése a web hosting kiszolgálása. A 4,3 U méretű HP Moonshot 1500-as keretbe 45 darab, működés közben cserélhető szerverkazetta illeszthető. Az Egyesült Államokban és Kanadában már kapható rendszer Európában májusban kerül forgalomba valamivel több mint 50 ezer eurós induló áron.

Az év második felében a HP további ProLiant Moonshot szerverek bejelentését tervezi, többek között az AMD, az AppliedMicro, az Intel és a Texas Instruments processzoraival. Az új kiszolgálók olyan, masszív méretezhetőséget igénylő alkalmazásokhoz készülnek, mint a felhő szolgáltatások, az analitika és a telekommunikáció. Azt követően big data, HPC, genetikai, arcfelismerő és videoanalitikai alkalmazásokhoz, online játékokhoz és pénzügyi szolgáltatásokhoz optimalizált Moonshot szerverek megjelenése is várható.  

Nagy feldolgozási kapacitást igénylő, adatintenzív alkalmazásokhoz – például adatbázisok futtatásához – és szervervirtualizációhoz azonban a HP továbbra is az energiaéhesebb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű Intel Xeon, illetve AMD Opteron processzorokra épülő, x86-os kiszolgálóit ajánlja a szervezeteknek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.