Hirdetés
. Hirdetés

Eltűnik a Sony Ericsson

|

Az egykori japán-svéd telefongyártó neve hamarosan a digitális történelemkönyvek lapjaira kerül. A cég sorsa azonban nem ér véget, sőt, talán most jön csak az igazi fellendülés...

Hirdetés

sonyericsson
sonyericsson

2001. október 1-én jött létre a svédek és a japánok közös erőfeszítései eredményeként a Sony Ericsson, mely elsősorban telefonjairól volt ismert. A két vállalat egyesítette szakembergárdájának és egyéb erőforrásainak erejét, így próbálván meg komoly konkurenciát létrehozni a Nokiával szemben. Visszatekintve az elmúlt tíz évre, noha kétségtelenül voltak jó pillanatai a cégnek, a finnek egyeduralmát nem tudták megdönteni (megtörtént az magától, illetve az Apple iPhone-ja miatt).

Távol-keleten azonban nem arról híresek az emberek, hogy könnyen feladnák: a Sony tavaly elhatározta, hogy felvásárolja a közös vállalatot. Ez a folyamat a napokban be is fejeződött, a japánok pedig - érthető okokból - úgy döntöttek, átnevezik a céget. A leányvállalat így lesz Sony Mobile Communications; létrejöttétől pedig azt várja a Sony, hogy egyéb (szórakoztató)elektronikai termékeivel és Xperia okostelefonjaival jobb integrációt valósíthat meg.

Maga a felvásárlás viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen lezajlott. A Sony még októberben, vagyis szinte percre pontosan tíz évvel az indulást követően számolt be azon tervéről, mely szerint megvásárolná az Ericssontól a közös cég 50 százalékát. Nem is kellett sokáig noszogatni a svédeket, akik 1,05 milliárd euró fejében szíves-örömest átengedték a társulás feletti teljes irányítást.

Nehéz az élet

Nem lehetett könnyű kiköhögnie a távol-keleti vállalatnak ezt a tekintélyes összeget, hiszen az új évtized megtépázta a cég pénzügyi bázisát. Nemrég jelentette be a vállalat, hogy elmúlt pénzügyi évét 3 milliárd dolláros veszteséggel zárta, elsősorban a vergődő televíziós üzletága és egyéb egyszeri költségek miatt. Erikéknek sem alakult fényesen a közelmúlt: 2011 utolsó negyedévére 207 millió eurós veszteséget jelentettek, holott egy évvel korábban még 8 millió euró nyereséget sikerült produkálni. Az eladások 16 százalékos csökkenése azonban megviselte a skandináv vállalatot, így nyilván kapva kaptak a Sony ajánlatán.

Noha a japánok közismertek zártságukról, az immár teljes mértékben távol-keleti irányítás alatt álló cég mégsem költözik haza a szigetországba. Nagyjából 8 ezer fős dolgozói csapatának központja Londonban lesz, közölte a Sony.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.