Hirdetés
. Hirdetés

Elzárja a HTML5 használatától az XP felhasználókat a Microsoft?

|

Nem lesz Internet Explorer 9 Windows XP alá, így a régi operációs rendszer felhasználóinak HTML5 támogatása sem lesz majd ? hacsak nem használnak alternatív böngészőt. Az alternatív böngészőgyártók ugyanis megoldották a hardveres gyorsítást XP alatt.

Hirdetés

Össztűz alá került a Microsoft, legalábbis rengeteg kritikát kapott amiatt, hogy Windows XP alatt nem támogatja majd az Internet Explorer 9 használatát. Ezzel ugyanis nem csak egy modernebb kezelőfelülettől, hanem a HTML5-től zárja el az XP felhasználóit.

Még márciusban röppent fel a hír a Microsoft fejlesztői konferenciájáról, hogy a jelenleg béta fázisban járó Internet Explorer 9 nem lesz futtatható Windows XP alatt. Ezt megerősítette Giorgo Sardo technológiai evangelista is szerdán, a Web 2.0 Expo alkalmával. Sardo - ahogy az előző magyarázatok is - technológiai okokra hivatkozott: Egy modern böngésző modern operációs rendszert követel, mely biztosítja a grafikushardver erejét az IE9 számára. Az XP nem tartalmazza azokat a szolgáltatásokat, amikre az IE9 épül, ezért nem gondol az IE9 fejlesztésekor a még ma is a legnépszerűbb, a felhasználók 60 százalékát maga mögött tudható operációs rendszerre a Microsoft. Legalábbis ez a hivatalos álláspont.

A Microsoft ugyan a modern kezelőfelület kiszolgálására hivatkozva állítja, hogy nem kivitelezhető az IE9 a Vista vagy a Windows 7 szolgáltatásai nélkül, de úgy látszik, hogy másoknak azért sikerült.

Alex Russel, a Google Chrome fejlesztői csapatának tagja egyáltalán nem tartja meggyőzőnek a Microsoft érvelését. A Chrome mellett ?az Opera és Mozilla szintén kihasználják a hardveres gyorsítás erejét böngészőikben, és valamennyi XP alatt teszi" - érvelt Russel, amikor csatlakozott a jövő böngészőiről szóló fórum beszélgetéshez Sardo, valamint a Mozilla, Opera és Yahoo képviselőinek részvételével.

Russel szerint a Microsoft egy olyan új világot ír le, amelyben magára hagyja a felhasználókat. Doug Crockford, a Yahoo! vezető JavaScript-fejlesztője is így véli, és javasolja az XP felhasználóknak, hogy az IE helyett térjenek át egy másik böngészőre.

Nem a felület a fontos

Természetesen a meccs nem pusztán a csinosabb kezelőfelületről szól, hanem sokkal inkább a HTML5-ről. A jelenlegi HTML4-es szabvány nem alkalmas hang- és videolejátszásra, animációkra, kapcsolat nélküli adattárolásra és alkalmazásfuttatásra, ezek a funkciók csak Flash, Java vagy egyéb bedolgozók használatával valósíthatók meg. A HTML5 minderre magában kínál majd szabványos megoldást, ennek révén gyorsabb egyszerűbb lehet majd a webfejlesztők munkája. Egységesebb képet is nyújthat majd a web, hiszen nem lesz szükség ezekhez a ma alapvetőnek számító szolgáltatásokhoz a különféle bedolgozókra és az egyes böngészőkhöz nehezen igazítható JavaScript kódokra. A fejlesztők nem kötődnek majd a privát szellemi tulajdonú bedolgozókhoz (lásd Flash vagy Silverlight) sem.

Pont az Internet Explorer 9 lesz a Microsoft első böngészője, amely ismeri a HTML5-öt, de ez XP alatt nem lesz elérhető. Persze válthatnának a felhasználók más böngészőre, de sokan még ma is az IE6-ot használják. Crockford szerint a Windows XP első böngészőjének több felhasználója van, mint az Opera, Chrome és Safari tábornak együttesen. Egyes országokban az IE6 aránya még mindig 40 százalék.

Hogy öljük meg az IE6-ot?

Az IE6 mára nagyon elavult, főleg biztonsági szempontból, de Russel szerint 2001-es megjelenésekor fantasztikusnak számított. Diktálta a fejlesztések iramát a JavaScript, DOM és komponens modell számára, ezek pedig olyan dolgok, amelyeknek ma is jócskán hasznát veszik a fejlesztők. Brendan Eich, a Mozilla szakértője más okból sem írná le teljesen és szükségszerűen az IE6-ot: sok nagyvállalat készítette erre a platformra makróit, kiterjesztéseit, melyek azóta is jól működnek. Dion Almaer a Palm részéről - ő moderálta a beszélgetést - inkább koloncként értékelte az IE6 örökségét.

Crockford üdvözölte a W3C feléledését, aki 10 év után végre lassan továbblép, elkészítve a HTML5 nagy részét. ?A HTML5 azonban hiába nagyszerű, ha nem oldjuk meg az IE6 problémáját." - mondta.

Sardo szerint a Microsoft is hisz abban, hogy a HTML5 a jövő. A szabvány egy részét már implementálta az IE8-ban, iE9-ben pedig teljes mértékben támogatni fogja. Sardo említette, hogy szerda reggel jelent meg az IE9 fejlesztőknek szánt második előzetes kiadása, ám a végleges megjelenés dátumát nem közölte. Kiemelte azonban, hogy a cég keményen próbálkozik, hogy naprakészen tartsa a felhasználók böngészőit, megengedi a böngésző frissítését még illegálisan telepített rendszereken is, melyek különösen Kínában gyakoriak. Azt is elmondta, hogy komoly kihívás a HTML5 specifikációk implementálása az IE9-be, rengeteg munkával és teszttel jár, hogy szabványos, más böngészőkkel egységes megjelenést biztosíthassanak.

A Mozilla szakértője úgy ítéli meg, hogy az alternatív böngésző igen jól áll az implementáció munkával: ?Máris rengeteg mindennel elkészítünk, pedig mozgó célra lövünk" - utalt Eich a lezáratlan HTML5 szabványra.

 Csak Vista vagy Windows 7 alatt választhatunk majd IE9-et

Radikális megoldást javasolt Crockford a Yahoo!-tól az egységesebb és biztonságosabb web érdekében: egy előre megbeszélt napon minden website tulajdonos meg kellene, hogy tagadja a nem kompatibilis (vagy nem frissített) böngészők kiszolgálását. ?Egy nap majd mindannyian azt mondjuk, hogy le kell töltened az egyiket ebből az 5 vagy 6 pöngészőből" - mondta. ?Indítványozom, hogy ez azután 30 nappal legyen, hogy főbb beszállítók mind bevezették a HTML5-öt. Ezen a napon az IE 6 meg fog halni."

Crockford ötlete talán sosem valósul meg, mindenesetre felvetésével egy nagy tapsot már kiérdemelt a beszélgetést hallgató fejlesztők körében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.