Hirdetés
. Hirdetés

Emberi hiba miatt állt le a Gmail

|

A Google Gmail rendszerében kedden tapasztalható fennakadásokat nem biztonsági incidens okozta. Egész egyszerűen elszámolták magukat a Google mérnökei.

Hirdetés

A világszerte milliók által használt webes szolgáltatásokkal kapcsolatos rendellenességek, fennakadások egyre nagyobb problémákat képesek okozni a mindennapi üzleti életben is. Különösen igaz mindez a levelezőrendszerekre, hiszen rengeteg vállalat hagyatkozik a többnyire ingyenesen elérhető webmail rendszerek által kínált lehetőségekre. Így aztán nem csoda, ha egy-egy nagyobb leállás hamar bejárja a világsajtót. Ez történt a Google keddi esete kapcsán is.

20090903-gmail-fail.jpg



Mivel már többször előfordult, hogy egy-egy online szolgáltatás elérhetetlenné válását biztonsági incidensek okozták - elég csak a Twitter ellen augusztusban elkövetett, elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokra gondolni - joggal merülhet fel a gyanú, hogy ha egy széles körben használt szolgáltatás leáll, akkor annak hátterében biztosan valamilyen alvilági akció húzódik meg. Természetesen ez azért koránt sincs így, amit a Gmail kedden bekövetkezett megbénulása is jól alátámaszt.


A Google Gmail kedden, (csendes-óceáni időzóna szerint) 12:30 perckor elérhetetlenné vált, és körülbelül 100 percen keresztül akadozott. A probléma észlelését követően a Google szakemberei azonnal megkezdték a helyzetfelmérést, és hamar kiderült, hogy egy olyan túlterhelés következett be egyes hálózati eszközökben, amely ezúttal nem DoS-támadásokra volt visszavezethető. A fennakadást ugyanis az okozta, hogy a Google a rutinszerűen végzett rendszerfrissítések miatt leállított néhány szervert. Ennek következtében az online állapotban maradt kiszolgálók, illetve hálózati eszközök nem bírták a terhelést, és nem tudták kiszolgálni a felhasználókat.


"Most már tudjuk, hogy némileg alábecsültük a terhelést, amikor az eszközeinken nemrég módosításokat végeztünk." - vélekedett Ben Treynor szakértő, aki elmondta, hogy elsősorban néhány router nem bírta a strapát. Az útválasztási feladatokat ellátó eszközökön sorban jelentkeztek a túlterhelés jelei, és gyakorlatilag néhány percen belül szinte az összes megbénult. Treynor elmondta, hogy a fennakadások a webes felületet érintették, az IMAP/POP3 szolgáltatások esetében nem voltak tapasztalhatók rendellenességek. A hibát végül routerek visszaállításával sikerült orvosolniuk a mérnököknek.


Ben Treynor hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ehhez hasonló események újra ne következhessenek be. A Google a következő hetekben olyan módosításokat fog végezni a rendszerein, amelyek az ígéretek szerint növelni fogják a megbízhatóságot.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.