Hirdetés
. Hirdetés

Energiaváltás a gyakorlatban

|

A jövő áramhálózatában a feszültségingadozásokat aktív felügyelettel és automatikus szabályozással ki tudják egyenlíteni.

Hirdetés

A Siemens és a Krefeldi Városi Művek (SWK) a Düsseldorfhoz közeli Wachtendonk áramhálózatát intelligens hálózattá építik át, hogy a gyakorlatban vizsgálhassák egy smart grid viselkedését. A 8000 lakosú kisváros hálózatát az energetikai fordulat modelljének tekintik azáltal, hogy az áram-fogyasztás 80%-át megújuló (főleg fotovoltaikus) forrásból fedezik.

Hirdetés

A hagyományos áramhálózatok fogyasztás-vezérelt „egyirányú utcának” tekinthetők. A „kétirányú” hálózatokban ezzel szemben sok ponton nemcsak vételeznek, de be is táplálnak (például szél- vagy napenergiából származó) áramot, aminek fluktuáló mennyisége ingadozásokat okoz a hálózati feszültségben. A jövő áramhálózatában ezeket a feszültségingadozásokat aktív felügyelettel és automatikus szabályozással ki tudják egyenlíteni.

Wachtendonkban most 100 háztartást és számos elosztószekrényt intelligens Siemens mérőkkel (smart meters) szerelnek fel. Ezek úgynevezett power snapshot funkcióval rendelkeznek, vagyis nemcsak fogyasztási adatokat rögzítenek, hanem „pillanatfelvételeket” is készítenek a hálózat állapotáról (paramétereiről), és a mért adatokat intelligens helyi hálózati állomásokra (alállomásokra) továbbítják.

Ezek az alállomások Siemens gyártmányú kompakt középfeszültségű kapcsoló berendezésekből, szabályozható helyi hálózati transzformátorokból, valamint távműködtető, védelmi és irányítás-technikai eszközökből állnak, az intelligenciát pedig modern szenzor- és kommunikációtechnika valósítja meg.

alallomas
alallomas

A hálózat stabilizálását a kis- és középfeszültségű hálózat közötti interfészen elhelyezett, intelligens szabályozható helyi hálózati transzformátor végzi. Ha például egy napsütéses napon a smart meter által mért adatok feszültségnövekedést mutatnak annak következtében, hogy az áram-betáplálás nagyobb, mint a fogyasztás, a trafó visszaszabályozza a feszültséget.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.