Hirdetés
. Hirdetés

Engedélyezték az első online PC-kasszát

|

Megkapta az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól az első PC alapú online kassza.

Hirdetés

Így a kisboltokat követően a kereskedelmi rendszert használó nagyobb üzletekben is hamarosan megkezdődhet az átállás az online pénztárgépekre. A megoldást a Laurel Cégcsoport fejlesztette ki.

Hirdetés

Zöld jelzést adott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az első PC alapú online kasszának. Ezzel hamarosan megkezdődhet annak a 30 ezer kasszának az átállítása, amely a nagyobb boltokban, hiper- és szupermarketekben működik Magyarországon. Az engedélyezett pénztárgépet a Laurel Cégcsoport, valamint a BBox Kft. közösen fejlesztette ki – jelentette be a társaság tulajdonos-ügyvezetője.

Bessenyei István elmondta, a pénztárgép a Laurel saját fejlesztésű Laura kasszaszoftverét használja. Ez országszerte mintegy 2300 egységben, üzletláncokban és nagyobb kereskedésekben működik. A megoldás azonban univerzális, tehát más pénztárgépes alkalmazásoknál is használható – húzta alá a vezető.

Bessenyei István rámutatott, a kereskedelemből származó áfabevétel 65-70 százaléka a nagyobb boltoktól folyik be a költségvetésbe, ezért nagyon fontos ezeknek az üzleteknek a sikeres online átállítása. Ezt azonban nem lesz egyszerű végrehajtani december 31-ig. Mint ahogy a vezető elmondta, a PC alapú kasszarendszereknél mind a nyomtató, a vevőkijelző vezérlése, mind a kasszaszoftverek integrációja sokkal bonyolultabb feladat elé állítja a fejlesztőket, mint a kiskasszák esetében.

Az üzletláncok saját rendszereit is át kell állítani

A Laurel jelenleg 40 fajta PC alapú kassza engedélyeztetési eljárásában vesz részt, amelyek a következő időszakban remélhetően szintén sikeresen zárulnak. Magyarországon a vonakodós rendszereket használó nagyobb üzletek mintegy fele használja ezeket a kasszarendszereket, összesen tehát 15.000 végponton gördülékenyen teljesülhet az online pénztárgépre átállás. Ezek jelenleg a Coop, a Spar, a CBA, az Auchan, a Nike, az OMV, a Hervis, az Adidas, az Intersport, a Reál, a Kika, a Butlers, a Bauhaus, a Baumaxx, a Telenor és az XXXLutz.

A most zöld jelzést kapott PC alapú kassza után a további engedélyek kiadása remélhetően felgyorsul majd, hiszen több olyan pénztárgépet vizsgálnak az MKEH-nál, amelyek főbb egységei megegyeznek a már engedélyezettel.

A trafikoknál már csak kiegészítő szerelés kell

A trafikok tulajdonosai speciális helyzetben vannak, a Laurel mintegy ezer ügyfele PC-s pénztárgépet rendelt, amelyet már előkészítettek a NAV-bekötésre. Ezeknél a kasszáknál szintén megkezdhető hamarosan az átállás az úgynevezett AEE egység beszerelésével. Bessenyei István szerint van még egy olyan szegmens, amelynek ellátására megoldást kell találni, ez pedig a mobil kasszák és a benzinkutak területe. A fejlesztéseknek ebbe az irányba is el kell indulniuk.

Mindeközben az MKEH visszavonta az Alt Cash Kft. részére kiadott A004 forgalmazási engedélyszámú, SAM4S NR270 ONLINE típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét - közölte a hivatal a honlapján.

 

A hivatal határozata alapján a pénztárgép nem felel meg azinformatikai követelményeknek, a döntés november 12-én emelkedik jogerőre. Az onlinekassza.hu portál írása szerint ez a típus volt az, amelynek megvásárlását a kormány támogatta, így kétséges, mi lesz azzal a tízezer kereskedővel, aki a 100 ezer forintos maximált ár reményében órák alatt lefoglalta a kasszákat. A portál szerint kérdés, hogy mi történik most azokkal a boltosokkal, akik ebből a típusból akartak vásárolni, leadták a megrendelést, tehát jogilag most nincs érvényes, megrendelt kasszájuk, és így akár meg is büntetheti őket a NAV.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.