Hirdetés
. Hirdetés

Ennél zöldebb már nehezen lehetne a Google

|

A klímaváltozás elleni harcban régóta élen járó technológiai óriás eldöntötte, hogy 2030-ra teljes energiafelhasználását tiszta, vagyis karbonmentes forrásokra állítja át. Ehhez hatalmas beruházásokra lesz szükség, de a Google pénztárcájából futja rá.

Hirdetés

A Google, amelyik a nagy technológiai cégek közül az elsők között, már 2007-ben elérte a karbonsemlegességet, két fontos bejelentést tett: a technológiai szektorban elsőként eltüntette teljes karbon lábnyomát, 2030-ra pedig teljes energiafelhasználását karbonmentes forrásokra állítja át. Az első eredmény - a karbonlábnyom megszüntetése - alapvetően pénzkérdés volt, a cég saját kibocsátását karbonkreditek vásárlásával, illetve energiahatékonysági projektek, kezdeményezések támogatásával ellentételezte,

Hirdetés

A működés karbonmentes forrásokra történő teljes átállítása azonban jóval keményebb dió, hiszen kiterjed a cég irodáira, kampuszaira, adatközpontjaira, és mindazon létesítményekre, amelyek a Google termékeinek és szolgáltatásainak (Gmail, Search, YouTube, Maps) előállításában részt vesznek, vagyis nem valósítható meg pusztán karbonkreditek vásárlásával. Hatalmas beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy a technológiai óriás működésének minden elemét tiszta energiából fedezze. A Google kész erre: bejelentette, hogy az Egyesült Államok mindazon régiókban, ahol tiszta energiára van szüksége, karbonmentes erőművek létesítéséhez fog hozzájárulni, melyek össztermelése 2030-ra eléri az 5 gigawattot.

A Google létesítményeit tiszta energiával ellátó ellátó helyi erőművek támogatása persze nem újdonság a cégtől, és a legtöbb nagy technológiai cég, amelyik tiszta energia ütemtervvel rendelkezik, hasonlóan jár el. Azonban a Google-nek az a célkitűzése, hogy a korábban előre jelzett 2050 helyett már 2030-ra teljes energiafelhasználását megszabadítja a széntől, valóban példátlan a hasonló nagyságrendű vállalatok között, és remélhetőleg precedensként fog szolgálni a szektorban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.