Hirdetés
. Hirdetés

Ennyit a zöld IT-ről

|

Miközben mindenki a zöld IT-ről és a papírmentes irodáról beszél, a Canon nem túl környezetbarát szolgáltatással állt elő.

Hirdetés

Irodai munkásként reggelente rutinszerűen kattintunk kedvenc híroldalainkra, és igyekszünk tájékozódni a szakmánkat érintő történésekről. Gyorsan átfutjuk a címeket, leadeket, és ha valami nagyon érdekeset találunk, akkor a teljes cikket is elolvassuk. De kinek jutna eszébe kinyomtatni például az index.hu (na jó: computerworld.hu) írott anyagait, hogy az olvasás végeztével begyűrjük a szemetes kosárba? Na ne! - mondhatjuk erre, ha némi környezettudatosság szorult belénk. Az ilyen jellegű nyomtatás csak különös esetekben lehet indokolt, tömegesen semmiképpen sem. A Canon viszont ennél is tovább megy legújabb szolgáltatásával.

A cég közleményben a következőt olvashatjuk: "Web elérési szoftvere segítségével beprogramozhatjuk nyomtatónkba a számunkra fontos és hasznos információkat tartalmazó kedvenc oldalainkat, nem szükséges minden reggelünket böngészéssel töltenünk. Az időzített nyomtatási funkciónak köszönhetően mire beérünk az irodába, már kinyomtatva készen állnak a legfrissebb hírek, információk így még a reggeli kávé kortyolgatása közben tájékozódhatunk a napi valutaárfolyamokról, vagy akár az aktuális raktárkészletről. Az így megtakarított idő és energia hosszú távon komoly versenyelőnyhöz segíti vállalkozásunkat."

Most egy pillanatra tegyük félre a zöld IT-t, és nézzük csak a kényelmi szempontokat. Az internetes hírolvasáshoz - tapasztalataink szerint - mindössze egy kéz szükséges, amellyel az egeret fogjuk (az oldalakat úgyis a kedvencek menüből hívjuk elő), és még hely is marad az asztalon a kávénak. Elviekben a kinyomtatott oldalak között is tudunk egy kézzel lapozni, de akkor is elfoglalják a reggeli ital helyét. És az elolvasott anyagokat dolgunk végeztével el kell pakolni magunk elől (például a szemetesbe), ehhez pedig adott esetben odébb is kell sétálni. Melyik a kényelmesebb megoldás?

Visszatérve a fenti idézetre: a plusz anyagfelhasználás (jelen esetben papír) mégis hogyan segíti egy vállalat versenyképességét? Hiszen mindenki arra törekszik, hogy állandó kiadásait minimalizálja. Vegyünk egy irodát, mondjuk 10 alkalmazottal. Ha fejenként 10 hírt olvasnak el reggelente ezzel a módszerrel, az 100 nyomtatott oldalt jelent - ami utána megy a kukába. Ezt nemcsak egy jóérzésű, de egy hatékony működésre törekvő cég sem engedheti meg magának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.