Hirdetés
. Hirdetés

ENSZ: az internet-szabadság alapvető emberi jog

|

Az ENSZ Emberi Jogok Tanácsa a múlt héten, történelmi jelentőségű határozatában deklarálta: az internetes szólásszabadság az alapvető emberi jogok közé tartozik.

Hirdetés

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Emberi Jogok Tanácsa múlt héten hozott határozatában megerősítette: az alapvető szabadságjogokat az online környezetben is épp úgy védeni és támogatni kell, mint a „fizikai világban”.

A határozatot hetvenkét ország, köztük Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mellett Kína és Kuba is támogatta. A dokumentum külön kiemeli az internetes szólásszabadság védelmének fontosságát, amelyet „határoktól függetlenül, valamennyi tetszőleges média esetében” szavatolni kell.

Az ENSZ felszólította a határozatot aláíró országokat, hogy támogassák az internet elterjedését; garantálják az olyan alapvető emberi jogokat polgáraik számára, mint a szabad önkifejezés.

A határozat nem kötelező érvényű: ez magyarázhatja, hogy a világ legszigorúbb internetes cenzúráját üzemeltető Kína is aláírta a dokumentumot. Ken Roth, a Human Rights Watch ügyvezető igazgatója a New York Timesnak nyilatkozva kijelentette, az ENSZ-határozat elsősorban arra jó, hogy jogalapot szolgáltasson ahhoz, hogy a világszervezet pellengérre állíthassa az internetes véleményszabadságot korlátozó országokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.