Hirdetés
. Hirdetés

Enyhül az Egyesült Államok szorítása a Huawei körül

|

Új törvény jön az amerikai vállalatok és a kínai óriás kapcsolatának szabályozásában. A kormány nem akarja, hogy az Egyesült Államok cégei kiszoruljanak az 5G szabványok kialakításából, ezért korlátozott együttműködést engedélyez a Huawei-el.

Hirdetés

Jó ideje folyik már az amerikai haragszomrád a Huawei ellen, és még a legutóbbi hetek hírei is arról szóltak, hogy enyhülésről szó sem lehet, sőt, újabb szigorításokra készülhet fel a kínai vállalat. Hivatalos források viszont most megerősítették a Reuters meglepő értesülését, miszerint enyhébbre változnak a Huawei elleni blokád szabályai, és az amerikai cégek számára a jövőben lehetővé teszik, hogy együttműködjenek a kínai távközlési óriással az újgenerációs 5G hálózatok szabványainak kidolgozásában.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a változásokat beharangozó közleményében leszögezi, hogy elkötelezett az ország nemzetbiztonsági érdekeinek védelmében, ugyanakkor külpolitikai szempontból kulcsfontosságúnak tartja, hogy az amerikai ipar részt tudjon venni azon szabványok kialakításában, amelyek irányt szabnak a legfejlettebb technológiák (5G, mesterséges intelligencia, önvezető autók stb.) fejlődésének.

Az ipari és kormányzati illetékesek hangsúlyozzák, hogy bár a változás egyfajta enyhítést jelent, nem nem szabad a Huawei elleni tilalom feloldásaként értelmezni. Csupán azt szeretnék vele elkerülni, hogy a szabványalkotásból kiszoruló amerikai cégek hátrányba kerüljenek a Huawei ellenében.

Ez a folyamat egyébként már meg is kezdődött: mivel az amerikai vállalatok nem tudták pontosan, milyen technológiákat és információkat oszthatnak meg, mérnökeik sok helyen visszavonulót fújtak, és átadták a terepet a Huawei-nek. Az új törvény az ezzel kapcsolatos aggodalmakra igyekszik megnyugtató választ adni.

Mobilos területen viszont a fentiektől függetlenül nincs szó enyhítésről, itt továbbra is érvényesek az eddigi szabályok, ráadásul még mindig tervben van az, hogy még az olyan nem amerikai vállalatok számára is megtiltsák a kereskedést a Huawei felé, amelyek termékeikben amerikai szabadalmakat használnak - ilyen például a tajvani TSMC, amely a Huawei saját tervezésű Kirin mobilchipjeit gyártja.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.