Hirdetés
. Hirdetés

Eret nyomtat a 3D

|

Új technika segíti az érsebészeket: operáció előtt a beteg érrendszerének 3D modelljén gyakorolhatják be a műtéti fogásokat.

Hirdetés

Az ütőér-tágulat, latin nevén aneurizma évente félmillió ember haláláért felelős a világon. Műtéti kezelését megnehezíti, hogy főleg agyi érintettség esetén a tágulat vérerek labirintusában helyezkedik el, ahol még a legmodernebb technikákkal is nehéz eligazodni.

Amerikai orvosok és kutatók ezért a 3D nyomtatókat gyártó Stratasys-szal együttműködve kifejlesztettek egy módszert a beteg teljes érhálózatának kinyomtatására, amelyen a sebész a műtét előtt gyakorolni tud, és felkészülhet az operációra.

Az érrendszeri modell elkészítéséhez a páciens ágyékában katétert illesztenek a combi artériába, és egy széles artérián keresztül felvezetik az agyi artériákhoz. Itt festéket pumpálnak az erekbe, és az így láthatóvá tett hálózatról MRI vagy CT berendezéssel felvételeket készítenek. Ezek a képek egy számítógépes tervezőszoftverbe kerülnek, amely megalkotja belőlük az érrendszer virtuális modelljét, és egy Stratasys 3D nyomtatóval ebből hozzák létre az érhálózat pontos térbeli mását.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.