Hirdetés
. Hirdetés

ERP-trendek: fókuszban a mobilitás

|

Ahogy az emberek magán- és üzleti életében egyre nő a mobilitás szerepe, úgy válik mind természetesebbé az igény, hogy ERP-rendszerükhöz is hozzáférhessenek mobileszközük segítségével. A különböző méretű és képességű mobileszközöket azonban más és más feladatok elvégzésére célszerű használni, amire a mobilalkalmazások fejlesztésénél is figyelni kell. (X)

Hirdetés

Az IFS szerint a „form factor”, azaz egy mobileszköz mérete, alakja alapvetően meghatározza, mire célszerű használni az eszközt, így azt is, hogy milyen alkalmazásokat érdemes fejleszteni rá. Érdemes alapvetően eltérő módon kezelni az okostelefonokat és a táblagépeket. Az okostelefon-kijelzők növelésének van egy ésszerű határa, még ha bizonyos gyártók mostanában erről hajlamosak is megfeledkezni.

A telefonnak mindig nálunk kell lennie, gyakran elő kell tudnunk venni, ez pedig addig kényelmes, amíg könnyedén elfér a zsebünkben és a tenyerünkben. A kijelző méretének ebből fakadó korlátja viszont azt eredményezi, hogy akármilyen okos navigációs és szerkesztési módszereket találnak is ki, nagyobb lélegzetű munkákhoz, ahol sok adattal kell dolgozni és át is kell tudni tekinteni őket, nem az okostelefon a legalkalmasabb eszköz. A táblagépek kijelzőjének mérete és felbontása már sok mindenre elég, a virtuális billentyűzet is egész jól használható, viszont ezeket az eszközöket nem hordozzuk állandóan magunkkal.

IFS Touch Apps: alkalmazások okostelefonokra
Az IFS okostelefonokra fejlesztett alkalmazásaival egy-egy jól behatárolt és gyorsan végrehajtható feladatot lehet elvégezni. Az ilyen alkalmazásoknál tehát nem cél, hogy mély funkcionalitással rendelkezzenek, az pedig különösen nem, hogy az IFS Applications ERP-rendszer minden funkcióját elérhetővé tegyék a telefonon.

Az viszont igen, hogy magas szintű felhasználói élményt nyújtsanak és kihasználják az eszköz képességeit, beleértve a térképet, a GPS-t, a kamerát stb. Ezért az IFS úgynevezett natív alkalmazásokat fejleszt, azaz univerzális webes alkalmazás helyett külön elkészíti az iOS és Android verziókat, valamint bizonyos alkalmazásokhoz a Windows Phone alkalmazást is. A Windows Phone elterjedésétől függ, hogy az IFS elkészít-e hozzá minden alkalmazást.

Néhány a jelenleg elérhető okostelefon-alkalmazások közül: IFS Notify Me (IFS értesítő) beszerzés-, költség- és számlajóváhagyáshoz, IFS Time Tracker (projektidő-, munkaidő-jelentéshez, jóváhagyáshoz), IFS Trip Tracker (valós idejű, utazás közbeni költségjelentéshez), IFS Sales Companion (ügyfelek, feladatok és üzleti lehetőségek menedzseléséhez), IFS Quick Reports (adhoc-jelentések mobileszközön való futtatására és megtekintésére).

Érdemes megjegyezni, hogy az alkalmazások a hálózati kapcsolat megszakadása vagy szándékos megszakítása (például repülőgépes üzemmódba kapcsolás) idején is működőképesek maradnak, s a hálózati kapcsolat helyreálltával az IFS felhőn keresztül automatikusan szinkronizálják magukat a vállalati IFS Applications rendszerrel.

IFS Enterprise Explorer: az IFS Applications felülete táblagépekre
A táblagépekhez – szemben az okostelefonokkal – az IFS az IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszer teljes funkcionalitását elérhetővé tette azzal, hogy az IFS Enterprise Explorer felhasználói felületet érintőképernyős használatra optimalizálta. A felületen a felhasználó válthat a klasszikus és az érintőképernyő-optimalizált módok között. Valószínűleg sok felhasználó előnyben részesíti majd az érintőképernyő-optimalizált módot akkor is, ha nem érintőképernyős eszközökön, hanem például hagyományos asztali vagy hordozható számítógépen dolgozik.

Az érintőképernyő-optimalizált módban például más betűtípussal és nagyobb méretben jelennek meg a hivatkozásként működő szöveges információk, az eredetileg jobb egérgomb-kattintásra előugró környezetérzékeny menük szöveges elemei helyett pedig ikonok láthatók. Egy jelölőnégyzet beállításával elrejthetők az inaktív menüpontok. Az ikonok, a hivatkozásként szolgáló területek méretei is megnőnek, hogy ujjal könnyebben érinthetők legyenek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.