Hirdetés
. Hirdetés

EuroCloud Day 2012: Egységes európai stratégia készül

|

A cloud computing iránt érdeklődő iparági szereplőket, felhasználókat, befektetőket és döntéshozókat tömörítő EuroCloud szövetség május 23-án tartotta első, nagyszabású találkozóját, az EuroCloud Day-t. Az Európa több országában egy időben megrendezett esemény keretében elismert nemzetközi és hazai szakemberek is előadást tartottak.

Hirdetés

A kontinens 28 országában jelen levő, 17 államban hivatalosan bejegyzett képviselettel is rendelkező EuroCloud alapítóinak legfontosabb célja, hogy az informatikai vállalatokkal, az elemzőkkel, a felhasználókkal és a döntéshozókkal összefogva, átláthatóbbá és egységesebbé tegyék a szegmens szabályozását, és hozzájáruljanak a cloud computing széles körű elterjedéséhez. „Célunk, hogy megmutassuk: a cloud computing nem csupán a leginnovatívabb és leggyorsabban fejlődő iparág az IT-n belül, hanem olyan költségcsökkentő és hatékonyságnövelő megoldások halmaza, amelyeket a kis- és közepes vállalkozások, a nagyvállalatok és a közigazgatási szervezetek is könnyen, gyorsan és sikeresen használhatnak” – hangsúlyozta bevezető előadásában Bellák Zoltán, az EuroCloud Europe alelnöke, a tavaly megalakult EuroCloud Magyarország elnöke.

Európai összefogás a felhőmegoldások adoptációjáért

Az EuroCloud Day 2012 konferenciáinak résztvevői online közvetítés keretében hallgathatták meg Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének előadását, aki az általa kezdeményezett európai uniós program, a European Cloud Partnership részleteibe avatta be az érdeklődőket.

Kroes kiemelt feladatának tartja a cloud computing megoldások népszerűsítését és az azok fejlesztésével foglalkozó európai vállalatok versenyképességének javítását. Előadásában hangsúlyozta: még az idén elkészül az Európai Unió egységes felhőstartégiája, melynek legfontosabb alapelemeit az egységes sztenderdek kialakítása és a transzparens jogi és adatbiztonsági környezet kialakítása képzik majd.

Az EU digitális ügyekért felelős biztosa kiemelte: a felhőmegoldások támogatása révén az unió nagyban hozzájárulhat az európai vállalatok versenyképességének növeléséhez; az iparági fejlesztések révén akár 1,5 millió új munkahely is létrejöhet Európában.

Költségelőny, üzleti agilitás és innováció

A rendezvény során hazai és nemzetközi szakértők, felhasználók, kormányzati szakemberek is kifejthették véleményüket a cloud computingban rejlő lehetőségekkel és kihívásokkal kapcsolatban A kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken mások mellett Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezetője, Hild Imre, az European Entrepreneurship Foundation Budapest Chapter igazgatója, Mezei Szabolcs, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója, Futó Iván, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tanácsadója és Polgár Pál, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektvezetője is részt vett.

A szakemberek elsősorban a cloud computing megoldások alkalmazása révén elérhető költségelőny, hatékonyságjavítás és innovációs potenciál kérdéseit járták körbe. Bellák Zoltán hangsúlyozta: az EuroCloud Magyarország feladatának tartja, hogy kapcsolatrendszerével, tudásával és a hazai ökorendszer fejlesztésével támogassa azokat a hazai informatikai vállalkozásokat, amelyek célja, hogy megvessék a lábukat az európai – és így a globális – cloud computing piacon. „Ezek a cégek hazai fejlesztéseket használnak, jelentős tőkevonzó képességgel rendelkeznek és magyarországi munkavállalókat foglalkoztatnak. Kötelességünk támogatni őket” –jelentette ki az EuroCloud Magyarország elnöke

A cloud legjava

Az EuroCloud Magyarország a legérdekesebb, leginnovatívabb felhőmegoldásokat fejlesztő hazai vállalatokat is díjazta. A beérkezett pályázatokat egy öttagú szakmai zsűri bírálta el; az elismeréseket Koszorús László, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke és Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions ügyvezető igazgatója adta át.

A legjobb cloud szolgáltatás kategóriában a Mobileengine cloud alapú mobil munkaerő menedzsment rendszere nyerte az első díjat, a versenyszféra legjobb üzleti esettanulmányáért járó trófeát pedig a Telenor Magyarország Zrt. vihette haza az Origami Group Kft-nél bevezetett integrált kommunikációs Webiroda szolgáltatásáért.

Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb kezdő vállalkozás az Elastoffice Magyarország Kft. lett, míg a cloud felhasználói különdíjat Vízimentők a Magyarországi Szakszolgálata Egyesületnek ítélte oda a zsűri. A Nexont a Tescónál bevezetett felhő alapú HR-menedzsment szolgáltatásáért, mint a legjobb cloud szolgáltatássá alakított szoftverért, a CE On-Demandot pedig a legerősebb nemzetközi hatást elérő szolgáltatás kifejlesztéséért díjazták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.