Hirdetés
. Hirdetés

Európa 60 ms-mal közelebb kerül Japánhoz

|

Az északi-sarki jégtakaró olvadása teszi lehetővé a gyorsabb adatátvitel a két szigetország és a két kontinens között.

Hirdetés

Nyár végével jégtörők és speciális kábelfektető hajók fogják keresztül szelni az északi-tengert, hogy lefektessék az első sarkkört átszelő mélytengeri optikai kábelvezetéket - írja a New Scientist. Két kábel - az Artic Fibre és az Artic Link - az északnyugati átjáró alatt, a Kanadai Sarki Szigetívnél kerül majd a tengerbe. Míg a harmadik vezeték a ROTACS (Russian Optical Trans-Arctic Submarine Cable System) Skandinávia és Oroszország északi partjai mellett lesz elvezetve.

 



Mindhárom optikai gerinchálózat az Egyesült Királyságot és Japánt fogja majd összekötni, amely egyrészt gyorsabb adatátvitelt fog biztosítani a két szigetország, és ezen keresztül a két kontinens között, másrészt az Északi-sark közelében élő közösségek is élvezhetik majd a gyors internetet. A RUTACS projekt költsége várhatóan 1 milliárd dollár lesz, míg a másik két gerinchálózat kiépítése is legalább 600 millió dollárba fog kerülni.

 



A három új gerinchálózat kiépítésével a körülbelül 230 ms-os átlagos átviteli sebesség a két ország között 30 százalékkal csökkenhet, 170 ms-ra. Eddig az adatcsomagoknak ugyanis 24 ezer kilométert kellett majd minden eseteben utazniuk, sokszor forgalmas csomópontokat keresztezve,  míg az új kábelekkel az út 16 ezer kilométerre redukálódik majd le, és vélhetően fontos csomópontok egy ideig az Északi-sarkon nem lesznek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.