Hirdetés
. Hirdetés

Európai mobilpiac: kemény összecsapások és csökkenő szolgáltatási árak

|

A nagy európai mobilszolgáltatók és az uniós jogalkotók kemény meccset játszanak. Az Európai Bizottság hálózati beruházásokat akar, de a szolgáltatók erre nem nagyon hajlandók, ha a közben a szolgáltatási díjaikat csökkenteniük kell. Most uniós vizsgálat van. De júniustól minden valószínűség szerint csökkennek a szolgáltatási díjak.

Hirdetés

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálatot folytat, mert a 2010-es évek végén az öt legnagyobb mobilszolgáltató (Telefónica, Deutsche Telekom, Vodafone, France Télécom és Telecom Italia) felsővezetői találkozók sorozatát szervezte. Elképzelhető, hogy e megbeszélések olyan szabványok kialakítását célozták, amelyek alapján kizárhatnák, szankcionálhatnák a versenytársakat a vezeték nélküli hálózatok piacáról, de legalább is akadályoznák az ottani tevékenységüket. Mivel ezek a platformok a pénzügyi tranzakciók és a digitális kereskedelem más formáinak alapját adják, nem babra megy a játék.

A Bizottság szóvivője, Maria Madrid elmondta, hogy az érintett cégeknek kérdőíveket küldenek ki, amelyek alapján majd eldönthetik, hogy végül formális nyomozást kezdeményeznek-e. A vezérigazgatók viszont nyilvánosan tiltakoztak a vizsgálat miatt, tagadták, hogy összejátszottak volna, és a Bizottságnak egyébként is tudomása volt a találkozókon megbeszéltekről.

A brüsszeli vizsgálat két héttel azután kezdődött, hogy a Vodafone vezérigazgatója, Vittorio Colao nyilvánosan összecsapott Neelie Kroes-szal, a Bizottság telekommunikációért felelős biztosával, az iparág éves barcelonai konferenciáján. A vita központjában az uniónak az a törekvése áll, hogy lejjebb szállítsa a mobiltarifákat, ami persze erodálja a nagy mobilszolgáltatók profitját.

Az uniós szabályalkotók és az iparági vezetők közötti vita pedig még szélesebbé vált amiatt, hogy Brüsszel szeretné elérni, hogy a szolgáltatók új hálózatokat építsenek, s ezzel minden európai polgár legalább 30 megabites szélessávú mobileléréshez jusson 2020-ig, ami 2011-ben csak a lakosság 5 százaléknak állt rendelkezésére. Csakhogy a cégek nem akarnak beruházni, miközben a roaming- és a mobil végződési díjakat (amelyek a bevételeik két legnagyobb tételét jelentik) csökkenteniük kell.

Neelie Kroes ugyanis bejelentette, hogy az Európai Parlament képviselői elfogadták azt a tervezetet, amely a roaming díjak csökkentését írja elő. A hatálybalépéshez ezt még májusban meg kell szavaznia az EP-nek, majd júniusban az Európa Tanácsnak, azaz a nyári nagy idegenforgalmi szezon előtt, július 1-én hatályba is léphet az új szabályozás.

Az előírás két célt szolgál: a fogyasztók terheinek csökkentését, illetve a verseny erősítését. Ez utóbbit támogatja, hogy az előfizetők a jövőben maguk választhatják meg, hogy kinek a roamingszolgáltatását veszik igénybe. Ebből következik, hogy az uniós hatóságok szerint az élesebb versennyel a fogyasztók járnak jól, mivel a szolgáltatók árversenyt fognak indítani – véli az egyik illetékes, Fitori Erzsébet, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szabályozási igazgatója. Az új szabályozást Neelie Kroes kezdeményezte, aki szerint elfogadhatatlan az a jelenlegi állapot, mely már 14 éve fennáll, s melynek következtében új szabályok híján Európában három vagy négy nagy távközlési cég a saját érdekei szerint alakítja a távközlési piacot, mivel nincsenek olyan, a versenyt segítő törvények, melyek az oligopol piaci szerkezetet megtörnék – írja az Index.hu.

Július elsejétől így valószínűleg minden európai szolgáltatót köteleznek, hogy hálózatán az előfizetők bármilyen roamingszolgáltatót elérhessenek, ne csak az alapértelmezettet. Emellett árkorlátozások is érvénybe lépnek a következő öt évre. A hatósági kiskereskedelmi árak: július elsejétől legfeljebb 70 eurócentet (jelenlegi árfolyamon körülbelül 205 forintot) lehet kérni egy megabájtnyi adatforgalomért, 2013. július elsejéig ezt le kell csökkenteni 45 centre (130 Ft), majd 2014. július elsejéig le kell menni a legfeljebb 20 centes (58 Ft) árra. Ehhez hasonlóan szintén csökkentést írnak elő a hang- és szöveges üzenetek esetében is. Hasonló szabályozás született a nagykereskedelmi árakra is, ahol az adatroamingnál két év alatt a jelenlegi tizedére csökkenek az árak. A most meghatározott árak és előírások 2016-ig maradnak érvényben, az illetékes testületek akkor felülvizsgálják őket, és döntenek az esetleges változtatásokról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.