Hirdetés
. Hirdetés

Európaiak a Facebook ellen

|

Pár nap alatt több mint 11 ezren csatlakoztak a Europe-v-Facebook csoporthoz, amely a felhasználói adatok kezelése miatt perli a közösségi hálót.

Hirdetés

A Europe-v-Facebook kampánycsoport nevében Max Schrems pénteken adta be keresetét a bécsi kereskedelmi bírósághoz, amelyben 500 euróra perli a közösségi háló észak-amerikán kívüli felhasználóinak adatait kezelő Facebook Írországot.

Schrems egyúttal felhívást intézett a Facebook Egyesült Államokon és Kanadán kívüli felhasználóihoz, hogy a kampánynak szentelt fbclaim.com weboldalon elérhető űrlap kitöltésével csatlakozzanak a perhez. Hétfőre ezt már több mint 11500-an megtették, így a követelés összege hirtelen 6,75 millió euró fölé szökött.

A kereset szerint a Facebook adatkezelési szabályzata nem felel meg az európai uniós előírásoknak, és a vállalat több rendben megsértette a felhasználók személyes adatokhoz fűződő jogait, többek között azzal, hogy állítólag részt vett az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala, az NSA megfigyelési programjában, és a lájkolásokon keresztül harmadik fél által működtetett weboldalakon is követi felhasználóit.

 

Ugyan az osztrák törvények nem teszik lehetővé amerikai típusú percsoportok alakítását, azt megengedik, hogy egy személy követeléséhez többen csatlakozzanak, és amennyiben a bíróság a javukra dönt, az esetleges kártérítés összegén osztozzanak – mutatott rá a perről hírt adó testvérlapunk, a Network World.

Jelen esetben a pereskedés a felhasználók számára anyagi kockázatoktól mentes, mivel Schrems a német Roland ProzessFinanz jogi pénzügyi szolgáltató támogatását élvezi. Minden felmerülő perköltséget ez a csoport vállal, cserébe a kedvező döntés esetén megítélt kártérítés összegéből – a költségek kiegyenlítésén felül – 20 százalékot kér.

Eddig osztrák és német felhasználók csatlakoztak a perhez a legnagyobb számban, a támogatók mintegy fele a két ország valamelyikében él. Horvátország közel ezer, Hollandia több mint 800 felhasználóval, majd Finnország és az Egyesült Királyság következik a rangsorban, de akad pár száz, illetve pár tucat érdeklődő Kelet-Európából, Dél-Amerikából, Afrikából, Ázsiából és Ausztráliából is. Csatlakozni egyébként az első bírósági meghallgatásig lehet, amelyre Schrems szerint még az év vége előtt sor kerülhet. A Facebook – amely eddig nem kommentálta az eseményeket – akkor nyolc hetet kap rá, hogy válaszoljon a keresetre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.