Hirdetés
. Hirdetés

Explorer-ellenes kampányt indítottak

|

Egy magát "politikai aktivistáknak" nevező, Massachusettsben található csoport agresszív kampányt indított annak érdekében, hogy az internetezőket rávegyék az Internet Explorerről a Firefox webes böngészőjére történő váltásra.

Hirdetés

A kampánynak is adtak nevet: "Explorer Pusztító". A Google nemrég indított programját hívták segítségül, amely minden felhasználót egy dollárral megjutalmaz, ha a Google Toolbar eszközzel együtt letölti a Firefox böngészőjét - olvasható a www.explorerdestroyer.com weboldalon.

A Google azonban a Firefoxba épített eszköztár miatt népszerűsíti az ingyenes forráskódú böngészőt, mivel az nagyban növeli a rendszeren keresztül lebonyolított keresések számát - s így a vállalat bevételeit is. A kampány indítói ezt a jelentős részesedési többséggel rendelkező Internet Explorer ellen használják fel, mondván, a Microsoft böngészője sokkal kevésbé biztonságos. A weboldal még szkriptelési technológiát is felajánl más honlap-tulajdonosoknak, amely leellenőrzi, hogy milyen böngészőt futtat a felhasználó a gépén.

Amennyiben Explorert, a program átirányít egy olyan oldalra, ahol felajánlják a Firefox letöltését. Minden, ilyen módon letöltött Firefox után egy dollár üti a markát az ajánlónak. Ám még ez sem volt elég. Összesen háromféle figyelmeztetés formájában adható a felhasználó tudtára, hogy a kampány tagjai azt szeretnék, hogy váltson Firefoxra. Az első az udvarias forma, amikor az weboldal tetején egy reklámcsík jelenik meg, mely felhívja a figyelmet az Internet Explorer veszélyeire, és felajánlja a Firefoxot. A második típus egy kicsit erélyesebb, ugyanis először egy olyan oldal jelenik meg az Explorer használata esetén, amely szintén a Tűzrókát kínálja fel letöltésre. A legdurvább azonban az az eset, amikor erről az oldalról nem is engedi tovább a felhasználót a rendszer, mondván, mindenképp térjen át Firefoxra a tartalmak megjelenítése érdekében.

Mindhárom szkriptelési megoldás szabadon letölthető a www.explorerdestroyer.com weboldalról. Egyelőre egyik böngésző fejlesztője sem reagált a megkeresésre. Kérdéses az is, miért tenne egy oldaltulajdonos kivételt Explorer-, illetve Firefox-felhasználó között? Az ő érdeke az, hogy minél többen látogassák weboldalát, függetlenül attól, hogy milyen böngészőt használ. A kampányoldalon található indokok szerint erre az egyik lehetséges válasz az, hogy bosszantsák vele Bill Gates-t - vagy inkább az ártatlan internetezőket?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.