Hirdetés
. Hirdetés

Ez a szuperszámítógép az első, amely áram helyett fényt használ

|

A most bemutatott fejlesztés az iparágban az első.

Hirdetés

A francia Jean Zay szuperszámítógép teljesítménye alapján a világ egyik Top500-asa, és az első olyan HPC, amely fotonikus koprocesszorral működik, ami azt jelenti, hogy az információt fény segítségével továbbítja és dolgozza fel. Ez a most bemutatott fejlesztés az iparágban az első.

Az áttörést egy kísérleti program során érték el, amelynek kivitelezésében a berendezést fejlesztő LightOn hardver and SaaS cég állami és egyetemi szakintézményekkel (GENCI és IDRIS/CNRS) működött együtt. "Ez a világpremier megerősíti azt a nézetünket, hogy a kvantumszámítástechnika megjelenése mellett az exascale szuperszámítógépek után a következő lépés a hibrid számítástechnikáról fog szólni" - jelentette ki Igor Carron, a LightOn vezérigazgatója.

Hirdetés

A technológiát most a következő hónapokban a Jean Zay kutatóközösség kiválasztott felhasználóinak ajánlják fel, akik a készüléket gépi tanulási alapokkal, differenciális adatvédelemmel, műholdas képelemzéssel és természetes nyelvfeldolgozási (NLP) feladatokkal kapcsolatos kutatásokra fogják használni.

A LightOn optikai feldolgozóegység (OPU) a fotonikát alkalmazza az algoritmusok nagyon nagy léptékben történő felgyorsítása, miközben a szabványos szilícium CPU-val és az NVIDIA A100 GPU-technológiájával működik. A komputer fejlesztésének célja, hogy csökkentse a teljes számítási időt és energiafogyasztást egy olyan területen, amelyet a LightOn szerint a számítástudomány és a mesterséges intelligencia jövője szempontjából alapvető fontosságúnak tartanak - számolt be az Interesting Engineering.

A berendezést eredetileg a Hewlett Packard építette, és 2019-ben állt működésbe. A párizsi IDRIS-ben (Tudományos Számítástechnikai Fejlesztések és Erőforrások Intézete) működő Jean Zay számítógép a nevét a néhai francia nemzeti oktatási és képzőművészeti miniszterről kapta, aki 1944-ben politikai gyilkosság áldozata lett. "Az egyik első AI-projekt, amely teljes munkaidőben használja ezt a kiterjesztést, a 'Big Science' projekt lesz, amelynek célja egy nyílt, többnyelvű és etikus, akár 200 milliárd paramétert tartalmazó, természetes nyelvfeldolgozási (NLP) modell kifejlesztése, amely az OpenAI GPT-3-mal versenyez. Ez a projekt világszerte több mint 600 partnert tömörít a tudományos és ipari életből, köztük startupokat, kis- és középvállalkozásokat és más nagy csoportokat). Úgy tekintenek rá, mint az NLP CERN-jére" - jelentette ki még novemberben Stéphane Requena, a GENCI (a francia nemzeti szuperszámítógépes intézet) innovációs és technológiai igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.