Hirdetés
. Hirdetés

Ez az aranyszínű felfújható ház lehet az otthonunk a Marson

|

Védelmet tud nyújtani az átlagosan -63°C-os hőmérséklet, sőt még a kozmikus sugárzás ellen is!

Hirdetés

A Hugh Broughton Architects által vezetett csapat azt vizsgáta, hogyan nézhetnének ki a Marson használatos otthonaink. Az "Építünk egy marsi házat" elnevezésű koncepciót eredetileg Ella Good és Nicki Kent művészek vezették, és az évek során különböző művészeket, építészeket, tudósokat, sőt még a közönséget is bevonva elképzelték, milyen lehet az élet a Marson. A koncepciót aztán a Hugh Broughton Architects a Pearce+ és a művészek közreműködésével valósította meg.

A koncepciót jelenleg a bristoli M Shed Square-en állítják ki. Lényegében egy kétszintes otthonról van szó, amely napenergiával működik, és ellenáll a szélsőséges körülményeknek. Védelmet tud nyújtani az átlagosan -63°C-os hőmérséklet, sőt még a kozmikus sugárzás ellen is! Úgy tervezték, hogy egy "igazi ház" legyen. Ez egy teszt arról, hogy mi lehetséges a ma rendelkezésre álló technológiával, és hogyan lehet azt kiterjeszteni.

Az otthon legszembetűnőbb eleme a felfújható felső szint, amely aranybevonatú fóliából készült. Ezt az Inflate szakemberei tervezték. A kiállított szerkezetet levegővel fújták fel, (ami lehetővé teszi az újrafelhasználását), bár a Marson a falakat regolittal vagy talajjal töltenék ki. Az otthon nappalijába egy hidroponikus rendszert építenek be, amely lehetővé teszi a lakók számára, hogy növényekkel körülvett térben éljenek és pihenjenek, valamint, hogy egészséges zöld étrendet kövessenek.

Az otthon alsó szintje technikailag a föld alatt lesz, a bolygó lávacsöveiben rögzítve, teljes védelmet nyújtva a lakóknak a bolygón jelenlévő magas sugárzási szint ellen. Az alagsorban lesz egy környezeti vezérlőterem, amelyben a szerkezet összes energiarendszere megtalálható lesz. Emellett egy két hálószobás, zuhanyzóval ellátott kapszulának, valamint egy marsi WC-nek is otthont ad, amelyet alacsony vízigényű hulladékkezelő rendszerrel erősítettek fel.

"Ez egy prototípus, amelynek célja, hogy kihívás legyen az emberek elképzeléseinek arról, hogy milyen lehet az élet a Marson, és hogy vászonként szolgáljon számukra saját ötleteik megfogalmazásához, hogy a házat a lehető legkényelmesebbé és barátságosabbá tegyék" - mondta Hugh Broughton, a Yank Design híroldala szerint.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.