Hirdetés
. Hirdetés

Ez az intelligens műorr segít kiszagolni a környezetünket - videó

|

Széles körben alkalmazható lehet egy olyan világban, ahol sokan arra panaszkodnak arra, hogy a COVID-19 fertőzés után elveszítették a szaglásukat.

Hirdetés

Már a COVID-19 világjárvány kezdete után nem sokkal kiderült, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek átmenetileg elveszíthetik szaglásukat és ízérzékelésüket. A Microsoft vezető programmenedzsere, Benjamin Cabe kifejlesztett egy olyan műorrot, amely mesterséges intelligencia (AI) segítségével képes érzékelni a szagokat. Hogy a fejlesztést még hatékonyabbá tegye, Cabe a Githubon megosztotta a forráskódot és az építéshez szükséges forrásokat.

"Valamikor 2020 májusában, mint gondolom sok más ember, én is elég sok időt töltöttem azzal, hogy tökéletesítsem a kenyérreceptemet, többek között azzal, hogy megpróbáltam meghatározni, mikor van a kovász ideális állapotban a tökéletes bagett sütéséhez. Néhány hét alatt összedobtam egy teljesen jól használható mesterséges orrot, amit ezúton megosztok az összes utasítást, forráskódot, anyagjegyzéket stb beleértve. Jó szórakozást!" - írta a Githubon.

Hirdetés

Cabe mesterséges heftije hasonlít egy átlagos emberi orra. A Twitteren megosztott videón látható, ahogy a TinyML gépi tanulással működtetett mesterséges orr érzékeli a fizikai környezetében lévő szagokat. Ezután Cabe egy csésze kávé fölé emeli a szerkezetet. A képernyő megváltozik, és azt olvasható le róla, hogy "kávé", és 57%-kal jelzi az illat erősségét.

Cabe mesterséges orrszerkezetének két oldala van. A külső felületen van a műorr, míg a hátoldalon egy kis képernyőn jelennek meg a különböző anyagok (szagok, illatok) erősségének jelzése. "A fő rész, maga az orr, amely tartalmaz egy Grove Multichannel gázérzékelő számára kialakított rögzítőnyílást. A hátlap lehetővé teszi egy 25 mm-es ventilátor és egy Wio terminál rögzítését" - írta Cabe.

Nem ez az első alkalom, hogy a mesterséges intelligenciát a szaglásunk helyettesítésére, támogatására használják. 2020-ban a Kaliforniai Egyetem riverside-i kutatói olyan gépi tanulási modellt hoztak létre, amely segít megjósolni, hogy egy anyag milyen benyomást kelt az emberi orrban (pontosabban azon keresztül az agyban). Ez egy figyelemre méltóan hasznos vállalkozás volt, mivel az emberi orrnak, amelyben mintegy 400 szagreceptor van, időnként jól jönne egy segítő kéz. Ebben az esetben a modell képes volt megjósolni, hogy a különböző vegyi anyagok milyen szagot érzékelését váltják ki bennünk.

Cabe mesterséges orra széles körben alkalmazható lehet egy olyan világban, ahol sokan arra panaszkodnak arra, hogy a COVID-19 fertőzés után elveszítették a szaglásukat.

Ha kíváncsi a hasonló fejlesztésekre, a Computerworld által szervezett InnoWorld innovációs konferencián számos megoldással találkozhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.