Hirdetés
. Hirdetés

Ezért az ASML Európa legértékesebb technológiai vállalata

|

Az ASML tervezi és gyártja a számítógépes chipeket előállító gépeket, de nem akármilyen számítógépes chipeket. Az ASML gépei a legfejlettebb számítógépes lapkákat állítják elő, és ez az egyetlen cég a világon, amelynek ilyen technológiája van.

Hirdetés

Ez a tényleges monopólium azt jelenti, hogy az ASML gépeinek pontos működésére a világ legszigorúbb vállalati biztonsági előírásai vonatkoznak. A mikrochipek úgy készülnek, hogy a tranzisztorok vagy miniatűr elektromos kapcsolók összetett mintázatát rétegről rétegre építik fel egy szilícium ostyán. Ezeket litográfiai rendszerrel nyomtatják ki, ahol fényt vetítenek át a miniatűr kapcsolók mintázatán. A fényt ezután fejlett optika segítségével összezsugorítják és fókuszálják, majd a mintát fényérzékeny szilíciumszeletre marják - írta a BBC a cégről szóló beszámolójában.

Ez a minta alkotja egy szilíciumchip áramköreit, amely számítógépbe, telefonba vagy bármilyen más elektromos eszközbe kerülhet. Az ASML legfejlettebb gépeinek döntő képessége, hogy a rendkívül finom - mindössze 13,5 nanométeres - extrém ultraibolya fény előállításával képesek dolgozni. A gépek vákuumban működnek, mivel a chip maratásának egész folyamatát a legapróbb szennyeződés - például egy kóbor bőrrészecske - is kisiklathatja.

Maguk a gépek nagyméretűek és igen összetettek. Egy extrém ultraibolya (EUV) gép összeszerelése és leszállítása akár egy évig is eltarthat. Tavaly a vállalat csak 50 darabot szállított ki a legmagasabb specifikációjú modellből, összesen pedig 400 gépet. Ezek az eladások, valamint a meglévő gépek kezeléséből és korszerűsítéséből származó bevételek tavaly 21,2 milliárd eurót (22,7 milliárd dollár; 18,9 milliárd font) hoztak a vállalatnak.

Hirdetés

A folyamatban lévő megrendeléseik ennek a dupláját érik. Az értékesítés növekedése növekvő létszámot jelent, amely az elmúlt 12 hónapban harmadával nőtt. Wayne Lam, a CCS Insights technológiai kutatócég tanácsadója szerint az ASML által gyártott gépek kifejlesztése és tökéletesítése éveket, ha nem évtizedeket vesz igénybe. Az ASML a 2000-es évek eleje óta dolgozik a legmagasabb specifikációjú gépein, így a többi vállalatnak a területen elég sok lemaradást kell behoznia.

A globális elektronikai ipar ilyen fontos fogaskerekének lenni nehézségekkel jár. Az ASML egyszer csak az USA és Kína közötti rivalizálásban találta magát. Kína már régóta a legfejlettebb számítógépes chipeket akarja gyártani, amihez az ASML gépeire van szüksége. Az USA azonban 2019 óta gyakorlatilag megakadályozza, hogy az ASML ezeket a gépeket Kínába exportálja.

Joris Teer, a Hágai Stratégiai Tanulmányok Központjának stratégiai elemzője szerint az USA meg akarja akadályozni, hogy Kína felzárkózzon a chiptechnológiában. "Az USA a céljait a riválisokkal szembeni néhány generációs előnyről arra helyezte át, hogy a lehető legnagyobb előnyt kell fenntartanunk, ami azt is jelentheti, hogy a riválisokat a lehető legnagyobb mértékben vissza kell szorítanunk" - mondja.

A hírek szerint megállapodás született a holland és az amerikai hatóságok között az ASML exportjáról, de a részleteket nem hozták nyilvánosságra. Az ASML a hírekre reagáló nyilatkozatában azt mondta, hogy bármilyen korlátozás hosszas munkát igényel, mielőtt a jogszabályokat bevezetik. Hosszú távon az ASML vezérigazgatója, Peter Wennink nem gondolja, hogy az exportkorlátozások súlyosan érintenék az üzletágát. "Ha a félvezetőket nem lehet Kínában gyártani, akkor azokat Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Európában vagy Tajvanon fogják gyártani. Tehát végső soron mi fogjuk szállítani ezeket a gépeket, mert a világnak szüksége van erre a kapacitásra" - jelentette ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.