Hirdetés
. Hirdetés

Ezt érdemes tudni a böngészők frissítéséről

|

Mit gondolnak, melyik böngészőt frissítették (látták el új funkciókkal és javították ki hibáikat) fejlesztőik a leggyakrabban tavaly?

Hirdetés

Bár a legtöbbek által használt böngészőprogramok mindegyikével tisztességesen lehet a weboldalakat megtekinteni, azért vannak különbségek az egyes alkalmazások között. Máshogy néznek ki, eltér a hozzájuk letölthető kiegészítők kínálata, különbözőképpen védenek a nyomonkövetés ellen, és nem ugyanolyan gyorsan szüntetik meg a sérülékenységeiket. Testvérlapunk, az amerikai Computerworld most utánanézett annak, hogy a négy nagy böngészőfejlesztő cég - a Google, a Mozilla, a Microsoft és az Apple - termékeit, a Chrome-ot, a Firefoxot, az Edge-t és a Safarit milyen gyakorisággal frissítik, vagyis milyen gyakran kapnak új funkciókat.

Hirdetés

Chrome
A Google piacvezető böngészőjét nyolcszor frissítették 2017-ben, gyakrabban, mint a négyes csoport bármely másik tagját. A program az 56-os változattól (január 25) a 63-as kiadásig (december 6) jutott tavaly, vagyis átlagosan 45 naponként frissítették. A két változat kiadása között eltelt legrövidebb idő 41 nap volt (Chrome 57 és 58), a leghosszabb pedig 50 napot tett ki (júliusban és decemberben). Az idén eddig négyszer frissítette a Chrome-ot a Google, átlagosan 43,5 naponként, vagyis némileg felgyorsult tavalyhoz képest a frissítés üteme.

Firefox
A Mozilla 2017-ben hétszer frissítette a Firefoxot, ezzel a második helyen végzett a Google mögött. Tavaly a program az 51-es verziótól (január 24) az 57-es kiadásig jutott (november 14), a frissítések között átlagosan 49 nap telt el, ami 10 százalékkal hosszabb a Chrome átlagos frissítési idejénél. Az idén eddig háromszor frissítette a Mozilla a böngészőt, átlagosan 60 naponként.

Edge
Nem erőltette meg magát tavaly ugyanakkor a Microsoft, amely csupán kétszer frissítette az Edge böngészőt, vagyis az upgrade-et a Windows 10 operációs rendszer frissítéséhez igazította. Bár az szoftvergyártó óriás egyes hírek szerint azt fontolgatta, hogy külön ütemezésben fogja frissíteni a böngészőjét, ez nem történt meg. Az Edge két frissítése között (április 5 és október 17) 195 nap telt el, ebben az időszakban a Google több mint négy frissítést adott ki a Chrome-hoz. Az idén eddig csupán egyszer frissült az Edge, április 30-án, a Windows 10 operációs rendszer 1803-as verziójának kiadásakor. Itt jegyzendő meg, hogy a Microsoft évente többször is kiad biztonsági javításokat az Edge-hez a havi foltozókeddek alkalmával.

Safari
A leglustább az Apple volt, már ami a Safari frissítését illet, mivel tavaly csupán egyetlen egyszer upgrade-elte a programot, amikor a macOS operációs rendszert a 10.12-es (Sierra) változatról a 10.13-as (High Sierra) változatra frissítette. A Microsofthoz hasonlóan az Apple is az operációs rendszerrel együtt frissíti a Safarit, ennek köszönhetően az újdonságok listája különösen hosszú. A tervek szerint az almás cég ősszel adja ki a Safari 12-t a macOS Mojave operációs rendszer részeként, és a programot külön letölthető fájlként teszi elérhetővé a High Sierra (2017) és Sierra (2016) rendszereket használók számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.