Hirdetés
. Hirdetés

Ezt tudja az iPhone X arcfelismerő technológiája

|

Az Apple novemberben esedékes csúcsmobilja a Face ID elnevezésű arcfelismerő módszert használja tulajdonosa azonosítására.

Hirdetés

A vállalat szerint a technológia infravörös és látható fénnyel szkenneli be az arcunkat, a legkülönfélébb körülmények között is működik, és rendkívül biztonságos. Mivel azonban az Apple-n kívüli forrásból nincs semmilyen információnk azzal kapcsolatban, hogy miképpen működik, egy sor kérdés fogalmazódik meg bennünk. Az alábbiakban áttekintjük, hogy mit tudhatunk jelenleg a technológiáról.

Hirdetés

Mi a Face ID?
A Face ID egy biometrikus azonosítási módszer, amely arcunk egyedi karakterisztikáján alapszik. Működése a következő:

  • Első alkalommal pontosan beszkenneli az arcunkat a későbbi felismeréshez.
  • Összehasonlítja a későbbi szkenneléseket az eltárolttal, méghozzá olyan rugalmas módon, hogy felismer minket szinte minden körülmények között.
  • A legkülönfélébb megvilágítási körülmények között képes beszkennelni az arcunkat.
  • Frissíti arcuk jellemzőit ahogy öregszünk, megváltoztatjuk a hajviseletünket, bajuszt növesztünk, plasztikai műtétet végeztetünk magunkon stb., hogy fel tudjon ismerni minket.
  • Nem engedi, hogy egy hasonló kinézetű ember, egy fénykép, maszk vagy más módszerek segítségével hozzáférjenek a mobilunkhoz

Persze ha korábban gondjaink voltak a Touch ID-vel és az ujlenyomatunk alapján történő azonosítással, fenntartásaink lehetnek az új technológiával kapcsolatban is.

Mire használhatjuk a Face ID-t?
Ugyanarra, mint eddig a  Touch ID-t: Apple Pay, App Store vásárlásokhoz és a jelenleg Touch ID-t használó külső appokhoz. Az egyelőre nem világos, hogy a Face ID támogatást hogyan valósítják meg az alkalmazásokban, amelyek most egy ujjlenyomat ikont jelenítenek meg, miközben várnak az ujjlenyomattal történő azonosításra. A külső cégek is hozzá fognak férni az arcszkennelésekhez, de nem olyan szinten, mint ahogyan az Apple használja azokat az azonosításhoz.

Hogyan helyezhetjük üzembe a Face ID-t?
A Face ID egy bejelentkezési eljárást igényel, csakúgy mint a Touch ID. A megfelelő menüparancsok kiadása után az iPhone az előlapi kamera és egy infravörös szenzor segítségével megjeleníti az arcunkat egy körön belül. A konfiguráló szoftver kvázi 3D markereket rétegez a képre, megjelölve szemünk körvonalát és az arcuk középpontját. Ezt követően arra kér minket, hogy körben mozgassuk a fejünket, és közben rögzíti arcunk jellemzőit.

Az Apple szerint annak a valószínűsége, hogy valaki másnak az ujjlenyomatával a Touch ID-n keresztül hozzá lehessen férni a mobilunkhoz 1 az 50 ezerhez, míg a Face ID esetében ez a szám 1 az 1 millióhoz. Ugyanakkor Phil Schiller, az Apple globális marketingért felelős alelnöke az iPhone X bemutatásakor megjegyezte, hogy nagyobb a feltörés esélye, ha a próbálkozó közeli rokoni kapcsolatban van velünk, például az ikertestvérünk.

Hogyan működik a Face ID?
Az Apple egy infravörös kibocsátó és egy szenzor kombinációját (amelyet TrueDepthnek nevezett el) használja arra, hogy 30 ezer infravörös fénypontot fessen arcunkra és a környező területre. A visszaverődés mérésével lehetővé válik minden egyes pont mélységének és szögének a kiszámítása, majd arcunk háromdimenziós modelljének az elkészítése, amelyet aztán fel lehet használni a bejelentkezési kísérletek során készített modellel való összehasonlításhoz.

Hogyan lehet bejelentkezni a Face ID-vel?
Természetesen a mobil nem szkennel állandóan, először fel kell ébresztenünk alvó állapotából, mielőtt "szemezni" kezdünk vele. Az Apple szerint az infravörös szenzor napszemüveg viselése esetén is működik, de az arcfelismeréshez nyitva kell lennie a szemünknek. Vagyis egy gyerek nem tud hozzáférni úgy az iPhone-hoz, hogy beoson alvó szülei hálószobájába, és beszkenneli az eszközzel az arcukat.

A mobil nem kívánt feloldásának elkerülése érdekében a Face ID csak akkor végzi el az azonosítást, ha kifejezetten a telefon kamerájába nézünk. Az Apple szerint a technológia a legkülönfélébb fényviszonyok között használható, még sötét szobában is.

Hirdetés

Mennyire biztonságos a Face ID?
A technológia konfigurálása és az összehasonlítás a Touch ID-éhez hasonló. Az első szkennelés után az adatok egy egyirányú csatornán keresztül a Secure Enclave nevű, speciális, a manipulálásnak ellenálló lapkába kerülnek a telefonon, amely csak korlátozott információt szolgáltat, azt, hogy megegyezik-e a bejelentkezni kívánó személy arca a tárolt modellel. A Secure Enclave más privát információkat is tárol. Vagyis az Apple nem gyűjti ezeket az információkat a központi feldolgozás érdekében, és nem is tárolja azokat oly módon az eszközön, hogy azokhoz hozzá lehessen férni a telefon feltörésével, egy tartalékmásolat felhasználásával vagy adatforgalom lehallgatásával.

Ugyanakkor fennáll az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy egy kormányzat olyan változtatásokat kényszeríthet ki, melynek eredményeképpen az Apple ellenőrzése alatt lévő saját technológia segítségével birtokába juthat arcazonosítási információknak, vagy végrehajthat összehasonlításokat olyan személyek arcával, akiket keres.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.