Hirdetés
. Hirdetés

Facebook vírusok: célpontban a tinik

|

Az AVG szerint a felsőoktatásban tanuló fiatalok esnek bele leggyakrabban a hackerek csapdájába.

Hirdetés

A Facebookon és a többi közösségépítő weboldalon rengeteg felhasználói fiók esik áldozatául azoknak az internetes csalóknak, akik felhasználónevek és jelszavak különböző módszerekkel történő eltulajdonítására, majd azok saját céljaikra történő felhasználására törekszenek. A céljaik között szerepel többek között a kártékony programok terjesztése és a spammelés is.

 



Az AVG a legutóbbi felmérése során arra volt kíváncsi, hogy a csalók mely korosztály esetében tudják a legtöbb problémát okozni. A biztonsági cég vizsgálatai szerint a legnagyobb valószínűséggel a 18-25 év közötti, felsőoktatási intézményekben tanuló fiatalok esnek bele a számítógépes bűnözők csapdáiba. Ennek elsősorban az az oka, hogy ők a legaktívabbak a közösségi hálózatokon, miközben pont ők veszik a legkevésbé komolyan a biztonságot. Itt érdemes megemlíteni, hogy egy, az Ofcom Communications által Angliában készített felmérés szerint a 16-24 év közötti fiataloknak mindössze a 15 százaléka aggódik az internetbiztonság miatt, és csak a kilenc százaléka nyugtalan az adatai védelemét illetően. A fiatalok jelentős részében nincs meg a kellő biztonságtudatosság.

Az AVG a kutatása során az ötven legnépszerűbb közösségépítő és Web 2.0-ás szolgáltatás feltérképezésekor megközelítőleg 20 ezer kártékony weboldalra bukkant. Ezek közül több mint tizenegyezer a Facebookon volt megtalálható, míg több mint hétezret a YouTube-on sikerült kimutatni.

Az AVG a felmérésének ismertetésekor bejelentette, hogy egy online kampányt indít annak érdekében, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály figyelmét felhívja a veszélyekre. A cég ígérete szerint újabb kutatásokat fog végezni, és informatív, ugyanakkor szórakoztató tájékoztatókat, videókat is készít majd.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.