Hirdetés
. Hirdetés

Fagypont közelében a nyereség

|

Meredeken zuhant az Intel profitja a negyedik negyedévben. De legalább maradt egy kevés - nem úgy, mint a Sanyónak, raádásul éves szinten.

Hirdetés

Az Intel a 2007-es pénzügyi év negyedik negyedévét 2,27 milliárd dollár nettó profittal zárta. A 2008-as negyedik negyedévben a Thomson Reuters piaci elemző cég 257 millió dollár nettó profitra számított, ám a chipgyártó ezt sem tudta teljesíteni, 234 millióval zárta a negyedévet. Ez 90 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az eredményhez hozzájárult az 1,1 milliárd dollárnyi veszteség is, ami egyes befektetések értékének csökkenése miatt keletkezett - a Clearwire távközlési hálózatokra szakosodott cégben szerzett részesedése kevesebb, mint egy év alatt 1 milliárd dollárt veszített értékéből.

Az Intel árbevétele a várakozásoknak megfelelően alakult, 8,2 milliárd dollár lett a negyedik negyedévben és igencsak sikeresnek bizonyult a netbookokba szánt Atom processzor is. Paul Otelini, a vállalat elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági kilátásokat nehéz megítélni, de az Intel igyekszik alkalmazkodni a megváltozott helyzethez: új piacokat céloz meg és 2006 óta 3 milliárd dollárral csökkentette költségeit.

Még rosszabb eredményekre számít a Sanyo Electric. Csütörtökön a vállalat a március 31-én záruló pénzügyi év nettó profitra vonatkozó előrejelzését a korábbi 390 millió dollárról nullára csökkentette, emellett pedig 1200 fő elbocsátását is bejelentette a félvezetőgyártás üzletágától. A hír érzékenyen érinti a Panasonicot, amely 3 milliárd dollárért készül megvásárolni a Sanyót.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.