Hirdetés
. Hirdetés

Fehérorosz csellel nem lesz chiphiány Oroszországban

|

Hiába függesztette fel az Intel, a TSMC és az AMD a félvezető-szállításokat a szankciók közepette?

Hirdetés

A globális chipgyártók elkezdték felfüggeszteni a félvezető chipek Oroszországba történő értékesítését az ukrajnai katonai művelet megindítását követően Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciók nyomán.

Az Egyesült Államok a múlt héten jelentette be az Oroszország katonai képességének aláásását célzó intézkedéscsomagot, amelynek része az országba irányuló chipeladások betiltása is. Washington szerint a tilalom célja, hogy Oroszország ne kaphasson katonai célú technológiát vagy kettős felhasználású chipeket, amelyeket polgári és katonai célú berendezésekhez egyaránt fel lehet használni. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb fogyasztói célú chip értékesítése nem feltétlenül tárgya az intézkedésnek.

Hirdetés

Elemzők szerint azonban a chipgyártók ideiglenesen teljesen leállíthatják a chipszállításokat, amíg felmérik, hogy mely termékeik tartoznak az új tilalom hatálya alá. Az amerikai kereskedelmi minisztérium emellett 49 orosz vállalatot vett fel a tiltólistára, és ezek a vállalatok mostantól nem vásárolhatnak semmilyen típusú, az Egyesült Államokban gyártott vagy amerikai technológiát használó chipet.

"Ezekkel az exportellenőrzésekkel szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt technológiai szempontból elszigeteljük Oroszországot és csökkentjük katonai képességeit. Oroszország hozzáférése az USA és a partnerországok csúcstechnológiájához meg fog szűnni. Védelmi ipari bázisa, katonai és hírszerző szolgálatai nem lesznek képesek beszerezni a legtöbb nyugati gyártású terméket" - mondta Thea D. Rozman Kendler, az amerikai kereskedelmi minisztérium exportigazgatásért felelős helyettes államtitkára múlt csütörtöki nyilatkozatában.

Washington bejelentésére válaszul a világ legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC pénteken közölte, hogy teljes mértékben elkötelezett az új exportellenőrzési szabályok betartása mellett, miután a tajvani kormány ígéretet tett az Oroszország elleni nemzetközi szankciók támogatására.

"A TSMC betartja az összes vonatkozó törvényt és rendeletet, és teljes mértékben elkötelezett a bejelentett új exportellenőrzési szabályok betartása mellett" - áll a vállalat közleményében.

Médiajelentések szerint azóta a TSMC már felfüggesztette az Oroszországba és olyan harmadik feleknek történő chipeladásokat, amelyekről ismert, hogy termékeket szállítanak Oroszországba, amíg elemzi az új exportszabályokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy teljes mértékben megfelel-e azoknak. A legnagyobb amerikai processzorgyártók, az Intel és az AMD szintén leállították az Oroszországba irányuló eladásokat - jelentette az RBC informatikai piaci forrásokra hivatkozva.

Az orosz média szerint az orosz elektronikai fejlesztők és gyártók szövetsége (EDMA) megerősítette az eladások felfüggesztését.

Egyes iparági elemzők szerint Oroszország azért lehet sebezhető az exporttilalom miatt, mert nem gyártja a fejlett számítástechnikához szükséges csúcskategóriás chipeket, amelyeket többnyire Tajvanon, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Európában és Japánban gyártanak. A Semiconductor Industry Association (SIA), a nagy márkákat, például az Intel, az AMD, az IBM, a Qualcomm és a Marvell cégeket képviselő kereskedelmi csoport azt nyilatkozta, hogy "teljes mértékben elkötelezett az Ukrajnában kibontakozó, mélyen nyugtalanító eseményekre válaszul bejelentett új exportellenőrzési szabályok betartása mellett".

A csoport által szolgáltatott adatok szerint azonban a chipek exporttilalmának hatása nem biztos, hogy olyan lesz, mint amire a Nyugat számít. Az SIA megállapította, hogy "Oroszország nem jelentős közvetlen félvezetőfogyasztó, a globális chipvásárlások kevesebb mint 0,1%-át teszi ki".

Eközben Alekszander Lukasenka fehérorosz elnök a chipek exporttilalmára válaszul vasárnap felajánlotta, hogy a szükséges alkatrészek Fehéroroszországban megvásárolhatók, kijelentve, hogy a helyzet "a legszorosabb együttműködést sürget".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.