Hirdetés
. Hirdetés

Fejlesztik a Microsoft Office Symbianon futó változatát

|

A világ legnagyobb szoftverkészítője szövetkezett a világ legnagyobb okostelefon-gyártójával. Az irodai programcsomagról egyelőre nem tudni mikor debütál

Hirdetés

Igaznak bizonyult a tegnapi pletyka, a Microsoft és a Nokia bejelentette együttműködését. A két óriás azért szövetkezett, hogy az Office irodai programcsomagot és egyéb Microsoft szolgáltatásokat a Symbian mobil operációs rendszer alá portolják.

 

Office új operációs rendszer alatt
A mai bejelentésig a mobil Microsoft Office natív változata csak Windows Mobile-ra létezett. (Nem mintha a PC-kre szánt Office olyan sok más operációs rendszer alá létezne a Windowsokon kívül. Egyedül az Apple OS X alá portolták.) Így most ez az első eset, hogy a Microsoftnál egy másik cég, mobileszközöket kiszolgáló platformja alá fejlesztenek. Tegnap
Stephen Elop, a Microsoft üzleti divíziójának elnöke és a Nokia készülékekért felelős ügyvezető alelnöke, Kai Öistämö azt is bejelentette, hogy a két cég keresi a további együttműködés lehetőségeit is. A Nokia jelenleg is szolgáltat hozzáférést az elektronikus levelekhez és más, személyes információkhoz a Microsoft Exchange ActiveSync segítésével.


Mi lesz a csomagban?
A bejelentésből pontosan kiderül, hogy jövőre milyen Office komponensek és egyéb Microsoft termékek jelennek meg a Nokia E-sorozatú készülékekre, illetve lesznek elérhetőek Symbianos készülékekről.

 

Microsoft Office Communicator Mobile: Üzleti azonnali üzenetküldő szolgáltatás, melyet konferenciabeszélgetésekhez és együttműködéshez terveztek.

Microsoft Office Mobile: A jól ismert Word, PowerPoint, Excel és OneNote dokumentumok létrehozását, szerkesztését, megtekintését és megosztását, Symbian-alapú okostelefonokon lehetővé tévő programcsomag.

Microsoft SharePoint Server: Mobil hozzáférést biztosít intranet és internet portálokhoz.

Microsoft System Center: Üzleti, eszköz menedzsment.

A két cég hangsúlyozta, hogy ezek a megoldások majd más, Symbian alapú eszközökre is hozzáférhetőek lesznek, de a Nokia az Office-t először az okostelefonjaival szállítja majd.

 

Együtt a Blackberryk ellen, de közel sem barátságban
Bár a Nokia a mobileszközök piacának 45 százalékát uralja, a lépés nyilvánvalóan a
Research In Motion Blackberryjeinek térhódítására adott válasz. Olyannyira, hogy mikor Öistämöt arról kérdezték, hogy a lépés annak szól, hogy a Nokia jobb pozícióból vegye fel a harcot az Apple iPhone-nal az amerikai piacon, akkor egyenesen azt mondta: ?Hogyha van cég, amelyiknek aggódnia kell emiatt, akkor az a RIM.?

 

Nem ez az első eset, hogy a két cég együttműködési megállapodást ír alá. A 2007 augusztusában a Nokia néhány típusán elérhetővé tette a Windows Live szolgáltatásokat, míg 2008 márciusában a Silverlight Symbian alá portolásáról állapodtak meg ? igaz, ennek eddig még semmi nyoma.

 

 


Nagy egyetértésben: Stephen Elop és Kai Öistämö

 

A bejelentés során Elop hangsúlyozta, hogy a Microsoft pont annyira elkötelezett a Windows Mobile mellett, mint amennyire a Nokia a Symbian mellett. Azzal, hogy a Microsoft Symbian alá portolja az Office-t, a Windows Mobile elveszítette vonzerejének egyik legfontosabb részét: az Office-exkluzivitást. Öistämö a bejelentésen az újságírók által feltett kérdésekre azt válaszolta, hogy a Nokia változatlanul nem tervezi Windows Mobile alapú készülék piacra dobását. Így a legnagyobb készülékgyártó a jobbját nyújtja kézfogásra a Microsoft felé, miközben a baljával fügét is mutat neki. A két cég évek óta rivális a mobileszközökre szánt operációs rendszerek piacán, ami szemlátomást a mai bejelentés után sem fog változni.

 

Ugyanakkor azt sem jelenthetjük ki, hogy a Microsoft fontos várat adott volna fel a piaci harcban. Amikor majd a Symbianon futó Office napvilágot lát ? pontos dátumot nem tettek közzé a cégek ?, valószínűleg az Office Web Applications is elérhető lesz majd, amit bármilyen böngészésre alkalmas mobileszköz képes lesz elérni. Persze a natív, Symbianos Office alkalmazás valószínűleg sokkal gyorsabb lesz majd, mint a webalapú.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.