Hirdetés
. Hirdetés

Felhő operációs rendszer a HP-tól

|

OpenStack-alapú, egységes szoftverplatformot jelentett be a HP konvergens felhő környezetekhez.

Hirdetés

A HP CloudOS nyílt forráskódú, bővíthető felhőplatform, amely az OpenStack közösség által fejlesztett technológiával támogatja az adatok és a virtuális gépek mozgatását, a terhelés elosztását a magán-, a menedzselt és a nyilvános felhő környezetek között. A HP tavaly csatlakozott az OpenStack közösséghez, melynek egyik legnagyobb szponzorává vált. Saját disztribúciót készít a nyílt forráskódú felhő szoftverekből, amelyet azonban nem bocsát ki önálló termékként.

- A HP CloudOS technológiai platform, amelyre konvergens felhő környezetek kialakításához kínált termékeinket építjük – mondta a budapesti bejelentés alkalmával Bolla Szilárd, a HP közép-kelet-európai cloud üzletfejlesztési vezetője. – Magánfelhő rendszerünk, a HP CloudSystem már ezzel az operációs rendszerrel működik, és hamarosan Moonshot szervereink családját is HP CloudOS alapú készülékekkel bővítjük. A felhő környezetek gyorsabb beüzemeléséhez egy szoftvercsomagot is adunk. A CloudSystem Enterprise Starter Suite segítségével a vállalatok mintegy 20 százalékkal csökkenthetik az indulás költségeit.

A Moonshot szerverek családja is HP CloudOS-alapú készülékekkel fog bővülni

Felhő stratégia kialakítása és megvalósítása többéves projektet feltételez, melynek elindítását ma még sok esetben hátráltatja, hogy a vállalatok nehezen találnak rá a megfelelő technológiai és tanácsadói támogatást adó partnerre. A HP megbízásából idén májusban készült, több mint 500 nagy- és mintegy 200 kis- és középvállalatot felölelő felmérés (A Big Data és a felhő, Coleman Parkers Research) során a megkérdezett üzleti és technológiai döntéshozók 43 százaléka mondta ezt. Számukra segítséget jelenthet a HP Converged Cloud Professional Services szolgáltatáscsomag, amelyet a gyártó szintén most jelentett be.

Az említett felmérés szerint 2016-ra a nagyvállalati IT-folyamatok 75 százaléka felhőben fog futni. Magyarországon ehhez lendületes növekedésre lehet szükség.

- Jelenleg a hazai vállalatok teljes IT-költésük 1 százalékát fordítják felhő alapú megoldásokra – mondta Balicza Gábor, az International Data Corporation (IDC) magyar leányvállalatának vezető elemzője. – A 2,32 milliárd forintos piacon 1,60 milliárd forint a nyilvános felhő környezetekhez köthető. A hazai nyilvános felhőt a SaaS szolgáltatások uralják 68,5 százalékos részesedéssel, míg a magánfelhő környezetekben az IaaS szolgáltatások állnak az élen 45,6 százalékkal. A nyilvános felhőben elérhető SaaS szolgáltatások 48 százaléka a kommunikációhoz és a csoportmunka-támogatáshoz köthető, a felhő alapú CRM megoldások részesedése 29, míg az ERP-é mindössze 3 százalék.

Balicza Gábor szerint a hazai felhő piac a következő 5 évben kezdetben évi 30-40, majd 20 százalék körüli ütemben fog bővülni. 2017-re, forintban számolva, jelenlegi méretének 6-7-szeresére nőhet, bár ebben az időszakban még nem lesz jellemző, hogy a vállalatok üzletkritikus rendszereiket is a felhőbe viszik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.