Hirdetés
. Hirdetés

Feljelentés a 200 milliós oldal ügyében

|

A kormányzati portál ügyében egy júniusi feljelentés nyomán, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

Hirdetés

A 200 millióba kerülő kormányzati portál ügyében egy júniusi feljelentés nyomán, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás ismeretlen tettes ellen - adta hírül a TV2. A csatorna információit a rendőrség is megerősítette, a részleteket mára ígérték. Emellett a tv2.hu a kormányszóvivő újabb nyilatkozatát is idézi. Mióta az internetes sajtótájékoztatók - jóval a portál indulása után - valóban elérhetővé váltak, a korábbi kifogások mellett felmerült a közvetítés minőségének kérdése is: a sajtótájékoztatókat nem lehet letölteni, és a tévében megszokott minőségben bemutatni. Daróczi Dávid szerint a honlapot nem is erre találták ki.

"Egy nagyságrenddel legalább egy nullát kellene még odaírni a 200 millió forint mögé ahhoz, hogy az önök számára is megfelelő, - mondjuk így szakmai nyelven - broadcast minőségű képet tudjunk közvetíteni" - idézi a TV2 a kormányszóvivőt. Ehhez már nem sokat lehet hozzátenni; a technológiai és piaci ismeretek hiánya, az internetes felhasználási lehetőségek félreértelmezése és az ehhez társuló önbizalom magáért beszél. Az, hogy a kormanyszovivo.hu-n vajon mi került ennyibe (hardverestül, üzemeltetéssel megfejelve), már lerágott csont. Ezzel szemben újra és újra megdöbbenti az embert, hogy a jövőképüket egy "tudásalapú társadalomra" és az "e-Magyarországra" építő döntéshozók mennyire nincsenek tisztában azzal, amiről beszélnek.

A kormányzati portál kapcsán vegyünk példának egy üzemet, amelynek a bejáratánál ott ül a portás, és minden reggel egyesével beengedi a dolgozókat, felírva érkezésük pontos időpontját. Modernizáljuk, digitalizáljuk, frissítsük fel a rendszert - kiáltunk fel nagy egyetértésben. Kézenfekvő megoldásnak tűnne, hogy építsünk ki egy beléptető rendszert. Mindenki kaphatna mondjuk egy kártyát vagy egy kódot, így magát engedné be a kapun - a portás hasznosabb munkát végezhetne, és az időpontokat is gyorsan, egyszerűen lehetne visszakeresni. Ezzel szemben mi idehaza - ugyanannyiért vagy drágábban - zárat cserélünk, a portásnak adjuk az egyetlen beléptető kártyát, és a kezébe nyomunk egy doboz ceruzaelemet, mert az már villamosításnak számít. A dolgozókat továbbra is ő engedi be, és eredményként vidáman bekönyveljük, hogy az ügyvitel sem lett sokkal lassabb.

A kormanyszovivo.hu létjogosultságát (de nem a költségeit) egyetlen dolog indokolhatná: ha bárki, aki megfelelő internetkapcsolattal rendelkezik, élőben követhetné a sajtótájékoztatókat. Most csak egy digitalizált Tájékoztatási Hivatalról beszélhetünk, ez pedig annyiban jelent előrelépést, mint a fenti, kissé erőltetett példa. Kevésbé erőltetett ellenpélda a BBC és a YouTube 2007-es megállapodása. (Figyelem, a BBC "köztulajdonban" van). A BBC Channel itt érhető el, és - bár célját vagy tartalmát tekintve nem feleltethető meg a kormányszóvivői oldalnak - jól mutatja, hogy nem feltétlenül kell mindennek a végére odaírni egy nullát, ha azt akarjuk, hogy működjön is a dolog.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár