Hirdetés
. Hirdetés

Fémekkel táplálkozhatnak a jövő robotjai

|

Egy ígéretes új kutatás úgy oldaná meg a robotok energiaellátását, hogy az eszközök a környezetükben található fémek kémiai kötéseinek lebontásából merítenének erőt.

Hirdetés

A University of Pennsylvania kutatói olyan technológián dolgoznak, amelynek segítségével a robotok fémek elfogyasztása útján jutnának energiához. A Medium tudományos platformon közzétett ismertető rámutat arra, hogy egyre nagyobbra nyílik az olló a számítógépes és az energiatároló eszközök mérete, tudása között.  Miközben a processzorok egyre kisebbre zsugorodva egyre nagyobb teljesítményt nyújtanak, az akkumulátorok nem tudnak lépést tartani ezzel a fejlődéssel - ha több energiát akarunk, nagyobb telepre van szükségünk.

Hirdetés

A miniatűrizálás a robottechnikában is kőkeményen érvényesül: szakértők szerint a jövő a rovarméretű ipari robotoké,  a nanoeszközök pedig még ennél is kisebb méreteket céloznak meg. Az akkumulátorok azonban határt szabnak a lekicsinyítésnek, ráadásul a cipelésük a működéstől is értékes energiákat von el.

A kutatók szellemes megoldása a fémek kötéseinek lebontásán alapul. Kísérletükben a robot egy hidrogél elektrolitos szivaccsal keni be a fémfelületet, és egy katód segítségével nyeri ki az energiát. Voltaképpen tehát a klasszikus akkumulátoros technológia köszön vissza, de mindenféle plusz teher nélkül, mivel az energia előállításához szükséges anyagok a környezetből származnak.

A módszer a kutatók szerint sokkal jobb eredményt ígér, mint az akkumulátorokban használt jelenlegi lítium-ion technológia. És ha beválik, még azt is megbocsátjuk majd, hogy a fémfaló robotok nem túl tiszta evők: lakomájuk nyomán hajszálvékony korrózióréteg marad a fémfelületen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.