Hirdetés
. Hirdetés

Fizetés iPhone-nal

|

Beelőztek az Android okostelefonok, de már készül az Apple mobiljára is hasonló módszer.

Hirdetés

izettle iphone okostelefon bankkártya fizetés
izettle iphone okostelefon bankkártya fizetés

Jelenleg svéd felhasználók tesztelhetik az iZettle nevű startup által létrehozott fizetési lehetőséget. A vállalat közlése szerint, noha működik kártyaleolvasó nélkül is a rendszer, kétezer példányt azért szétküldenek belőle.

De mire is képes a skandináv alkalmazás? Nos, az Android okostelefonokban egyre inkább terjedő NFC-s fizetési lehetőségek mozgatták meg a svédek fantáziáját (ilyen, érintés nélküli fizetési megoldással egyébként mi magyarok is találkozhattunk, hiszen a Sziget fesztiválon már készpénzzel nem, csak annak digitalizált változatával - a Vodafone jóvoltából akár telefonba integráltan is - lehetett hozzájutni a megvásárolt ételekért, italokért). Az iPhone-ra, iPadra vagy iPod Touch-ra készített app révén egyszerre maximum 500 korona (ez mai, majd' 30 forintos árfolyamon számolva megközelítőleg 15 ezer forint) összegű pénzhez kaphat hozzáférést az alkalmazás, a bankkártyaszám mellett természetesen. Miután ezeket az adatokat bevitte a felhasználó, a vásárlások során a fenti összegből kerül átutalásra az eladott szolgáltatást vagy terméket kínáló bankja számára annak díja.

Habár a rendszer működik „önmagában" is, az iZettle javaslata szerint érdemes kártyaolvasóját is használni, melyet az adott készülék aljához kell csatlakoztatni. Mi tagadás, ennél az androidos NFC fizetési megoldás azért kényelmesebb, azonban Jacob de Geer, a startup vezérigazgatója szerint a leolvasó növeli a biztonságot. Ha a kártya behelyezésre került az eszközbe, akkor az érvényessége is ellenőrizhető. Ebben az esetben 500 koronánál nagyobb összegek elköltését is engedélyezi a rendszer.

A digitális pénz védettségéről sokat elárul az, hogy a vállalat bankkártya-olvasóját az EMV (Europay, Mastercard, Visa) jóváhagyta, és az kompatibilis a Payment Card Industry Data Security Standarddal (PCI-DSS). Vagyis ugyanolyan biztonságos a használata, mint egy tetszőlegesen kiválasztott bolt mobil vagy rögzített bankkártya-leolvasója.

Tranzakciónként az ár 2,75 százalékát és 1,5 koronát csíp le magának az iZettle az alkalmazás használatáért. Ez nem kevés, különösen alacsonyabb összegű kiadások, például egy félliteres üdítő vagy egy doboz rágó megvétele mellett párologtatja el a kereskedő hasznát. Gyors elterjedése ellen szól az alkalmazás béta állapota is, illetve leginkább az, hogy a vállalat nem nevezett meg időpontot az app véglegessé válását, azaz kereskedelmi forgalomba kerülését illetően. Ugyanakkor érthető ez a fajta hozzáállás, hiszen az alkalmazás pénzzel dolgozik, az iZettle pedig nem szeretné, ha bármilyen hiba később komoly kártérítési perekhez vezetne.

A jövőt illetően bizakodóak a svédek, remélik, hogy még idén megjelenhet néhány további EU-s tagállamban a fejlesztés, illetve tervbe vették az androidos változat létrehozását is. Utóbbi előnye, hogy azokon a telefonokon is használható lesz, melyek még nem bírnak NFC chippel - a forgalomba kerülő okostelefonok többsége pedig még 2011 közepén is ebbe a kategóriába tartozik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.