Hirdetés
. Hirdetés

Fudan Egyetem - AI-rendszerrel elemzik a sportolók teljesítményét

|

Akkor jött az ötlet, amikor a téli sporteszközök iparának előmozdítására törekedtek.

Hirdetés

A Fudan Egyetem egy csapata mesterséges intelligencián alapuló edzéselemző rendszert fejlesztett ki, amely segíti a február 4-én kezdődő 2022-es pekingi téli olimpiai játékokon részt vevő sportolók teljesítményének értékelését.

Zhang Lihua, a csapat vezetője, a sanghaji egyetem mérnöki és technológiai professzora elmondta, hogy a rendszer algoritmusok segítségével elemzi a sportolók mozgását, testtartását, sebességét és más teljesítménymutatókat az edzés során, hozzájárulva az egyes sportolókra szabott edzéstervek elkészítéséhez és a tudományos felkészülés általános hatékonyságához - számolt be a China Daily.

Hirdetés

A rendszer létrehozásának ötletét 2019-ben kezdeményezte, amikor a kínai Sport Főigazgatóság a téli sporteszközök iparának előmozdítására törekedett a játékokra. Ötletét Kristin Collins, a pekingi Télisport Menedzsment Központjának sportteljesítmény-tanácsadója is támogatta. "Kétéves közös munka volt ez a sportigazgatással Jilin tartományban, egy északkeleti régióban, amelyet télen gyakran hó borít, és amely alkalmas a szabadtéri edzésekre" - mondta Zhang.

Normális esetben az edzők megfigyelik a sportolókat edzés közben, hogy visszajelzést adjanak a teljesítményükről, de az elemzőrendszer lehetővé teszi a sportolók valós idejű digitális megfigyelését nagyfelbontású kamerák segítségével, amelyek minden mozdulatukat azonosítják, és összegzik a teljesítményüket - fejtette ki Zhang. "Ez leveszi ezt a terhet az edzők válláról, és a kvantitatív tudományos elemzés révén növeli az edzés hatékonyságát" - tette hozzá.

Zhang szerint az olyan sportágak esetében, mint a műkorcsolya, a rendszer a 3D-s felismerési és pózbecslési funkcióinak köszönhetően a sportolók teljesítményként értékelt tartásának szabványosítását és esztétikáját is javítani tudja. Más sportágak, például a labdarúgás is használhatják a rendszert valós idejű megfigyelésre és elemzésre.

"Egy barátom gyermekei az Egyesült Államokban nagyon szeretik a jégkorongot, és szeretnék otthon használni a rendszert, hogy emeljék a teljesítményüket. A rendszert esetleg nemcsak a nemzeti sportversenyek kiszolgálására, hanem a nagyközönség körében is lehetne használni" - vélekedett a kutató. Zhang elmondta azt is, hogy a csapat a rendszer funkcióit kezdő és amatőr sportolók számára nyitott sportversenyeken kutatja, hogy AI-segédbírókat hozhassanak létre, valamint az intelligens sportlétesítményeket és helyszíneket fejleszthessenek ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.