Hirdetés
. Hirdetés

Fujitsu: az SSD még nem elég jó

|

A Samsung megkezdte a 64 és 128 GB-os SSD tömegtermelését. A Fujitsu egyelőre hallani sem akar az SSD-gyártásról.

Hirdetés

A Samsung már januárban bejelentette, hogy az SSD-fronton nagy lépésre készül, és a forgó alkatrész nélküli tárolókat tömegesen is elkezdi gyártani. Ennek most érkezett el az ideje, ugyanis 1,8 és 2,5 hüvelykes méretben egyaránt megkezdődött a 64 és 128 gigabájtos SSD-k tömegtermelése. A PC World beszámolója szerint a 9,5 milliméter vastag SSD-k SATA II-es interfésszel rendelkeznek, és MLC-technológiát alkalmaznak, emiatt várhatóan sokkal olcsóbbak lesznek a többi SSD-nél, amelyek SLC-alapúak.

Sok helyen már divatos a közeljövő háttértár-forradalmaként emlegetni a Solid State Disk vagy Solid State Drive elnevezésű, flash alapú háttértárat, rövid nevén az SSD-t. Első hallásra valóban van a dologban ráció, hiszen a flash technológia miatt az adatok elérésekor nem kell számolnunk a fizikai alkatrészek mozgatásából adódó sebességcsökkenéssel, azok kopásával vagy meghibásodásával, a rázkódás vagy egyéb fizikai behatások által okozott károkkal, nem is beszélve az energiamegtakarítás és a zaj kérdéseiről.

A Fujitsu álláspontja szerint a kép ennél jóval árnyaltabb. Joel Hagberg, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója egy interjúban elmondta, hogy a Fujitsu nem véletlenül marad távol az SSD-k gyártásától. Szerintük az SSD előnyei közül csak egyet lehet biztosan igazolni, ez pedig a véletlenszerű olvasás sebessége (melynek főleg adatbázisok használatakor előnyös). Az egyéb műveleteket vizsgálva még egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet, a véletlenszerű, vagy akár a folyamatos írás és olvasás terén még van hová fejlődnie a technológiának.

Hagberg szerint a benchmark programok látványos táblázatai nem feltétlenül tükrözik a valóságot, hiszen valódi környezetben megannyi más tényező is befolyásolja az egyes hardverelemek működését - márpedig a kifogásolt írási és olvasási műveleteket nap mint nap használjuk, akár egy videófájl megnézésekor, hangrögzítéskor vagy megannyi más hétköznapi fájlművelet során. Az SSD-k valódi élettartamát sem lehet még pontosan megállapítani, és Hagberg az áramfelvétel csökkentésének jelentősségét sem becsüli nagyra - a Fujitsu szerint még nem jött el az idő, hogy a cég beszálljon az üzletbe.

Időközben megérkezett hozzánk az első SSD, amely nem egy noteszgép része, hanem megvásárolható a boltban, mint egy hétköznapi HDD. A CSX SSD tesztjéről itt olvasható a részletes beszámoló.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.