Hirdetés
. Hirdetés

Fujitsu Lifebook P701 a boncasztalon

|

Kipróbáltuk a japánok vállalati szféra számára létrehozott laptopját.

Hirdetés

Egy hétre kölcsön kaptuk a Fujitsu Lifebook P701-es noteszgépét, melyet a vállalat kifejezetten üzleti célokat szolgáló környezetbe szán. Ennek megfelelően nem is meglepő, hogy egy minimalista, szolid eleganciát sugárzó hasítottbőr táskában érkezett hozzánk a masina. Noha külseje már első pillantásra meggyőző, a könnyű hordozást lehetővé tevő fül(ek) és legalább egy belső rekesz (például a töltőadapternek) hiánya azért árnyékot vet az összhatásra.

Maga a laptop fekete burkolatot kapott, a fedlapon a jól ismert Fujitsu logó látható szürkével, illetve a cégnév, szintén ebben a színben. Noha a laptopgyártók kezdenek leszokni a zongoralakk bevonatról - ami elsőre ugyan nagyon tetszetős külsőt varázsol a notebookoknak, de emiatt csak kesztyűben lehet megfogni őket, a rengeteg ujjlenyomat miatt -, a Fujitsu egy köztes megoldást választott. Matt fekete felülete ugyan nem kirívóan, de „jó" megvilágítás esetén mégis felfedi a hozzá érők biometriai jellemzőit - Horatio hadnagy helyszínelő csapata minden bizonnyal elégedetten csettintene, látván a nyomhordozó kialakítást.

fujitsu-lifebook-p701
fujitsu-lifebook-p701

Kinyitva
A fekete szín a készüléket kinyitva is uralja a designt: a kijelzőpanel (melyben egyébként egy 1,3 megapixeles kamerát is találunk) teljes egészét, illetve a billentyűzetpanel felső, hangszórókat, programozható vezérlő gombokat és információs LED-eket is tartalmazó részét is körbeöleli. Innentől „dél felé" azonban a szürke veszi át a terepet: a ház burkolatánál jóval világosabb gombok is szürkés árnyalatban játszanak, rideg-komoly külsőt kölcsönözve a laptopnak. Ezt a komor, profi összhatást csak fokozza a kék színű LED-et kapott bekapcsológomb, kis játékosságot csak a többinél kisebb, a designból mégis kilógó kurzorbillentyűk lopnak a designba.

Még érdekesebb a touchpad és „környéke". A laptopházzal egy szintbe hozott, érdesített felületű érintésérzékeny vezérlő alá ujjlenyomat-olvasó került, ami egyben görgetésre is használható. Hasonló célokat szolgál a touchpadtől jobbra helyet foglaló másik érintésérzékeny, kör alakú felület, melyet akár zoomolásra is használhatunk.

Mielőtt még betekintenénk a váz alá, pár szót a csatlakozókról. A laptop baloldali paneljére került a tápcsalatkozó, a hőkivezető nyílás, egy USB port, illetve a memóriakártya-olvasó és az integrált SmardCard slot. Jobbra az ExpressCard slot kapott helyt, illetve egy DisplayPort, két USB kapu, és egy mikrofon be- illetve egy fülhallgató kimenet található a D-Sub csatlakozó mellett. A kis gép hátulját majdnem teljes egészében elfoglalja az akkumulátor, így itt nem rontja az összképet semmilyen kiálló vagy süllyesztett kapcsolódási pont. Szemből pedig egy Wi-Fi csúszkát (annak ellenére, hogy ezt a funkciót máshogy is lehet vezérelni) és három információs LED-et (bekapcsoltság, töltés, akkumulátoros üzemmód) helyeztek el a japán mérnökök.

Belülről
A Lifebook P701-es az Intel Core processzorára alapul, abból egy i5-öst kapott (2520M, 2,5 GHz). A Sandy Bridge alapú lapka természetesen rendelkezik a vállalat Turbo Boost technológiájával, így a kétmagos (négyszálas) CPU órajele - igény esetén - 3,2 GHz-ig skálázódhat. Ezt értelemszerűen jelentősen megnövekedő teljesítmény mellett teszi; a processzor az Intel által hivatalosan megadott érték szerint 35 wattos maximum TDP-vel bír.

A Fujitsu 4 GB-nyi 1333 MHz-es DDR3 SDRAM-ot rakott a nálunk járt konfigurációba, ez igény szerint akár 8 GB-ig is bővíthető. Háttértár gyanánt a Seagate egyik Momentus merevlemeze szolgál: a percenként 5400 fordulatra kalibrált tányérok összesen 320 GB-nyi tárkapacitást kínálnak. Figyelmesebb olvasóinknak feltűnhet, hogy nem említettük az optikai meghajtó helyét a külső bemutatásakor. Nem véletlenül: a Fujitsu úgy gondolta, hogy a mai modern laptopokba - különösen, ha azok üzleti célokat szolgálnak - már nem dukál CD/DVD/Blu-ray drive. Ezzel nem csak könnyebbé, de kevesebbet fogyasztóvá is tette ezen modelljét.

Noha a processzor erejét tekintve semmi kivetnivalót nem mondhatunk, az integrált Intel HD Graphics 3000 már nem egy sebességbajnok. De a 12 colos, 1280x800 pixeles (WXGA) felbontású, LED-es háttérvilágítású, csillogáscsökkentő bevonattal bíró kijelzőt tulajdonosa nem is játékra fogja használni, így az izmosabb grafikus vezérlő hiánya nem fog feltűnni. Ezzel együtt a Windows Élményindex 4,7-et ért el összesítve, melyet a 2D-s, Aero felület megjelenítésének pontszáma húzott lefelé (3D-ben például 5,9-et kapott a Microsofttól a kis masina).

Vezetékmentes csatlakozások zömét kínálja a Lifebook P701: a gigabites Ethernet vezérlő mellett egy 802.11b/g/n szabványoknak egyaránt megfelelő wireless modul is helyet kapott benne. Magától értetődően Bluetooth-képes eszközről van szó, integrált 3G/UMTS modulja révén képes a mobilszolgáltatók hálózatára is felcsatlakozni.

Nem véletlenül van szükség erre (a nyilvánvaló mobilinternetezési lehetőségeken túl): a kis gépet komoly védelmi eszközökkel szerelték fel. Nem csak TPM (Trusted Platform Module) megoldása révén védi felhasználója adatait, de akkor sem kell még lemondani az adatokról, ha a készülék elkavarodott valahol. Computrace Enabled BIOS-a révén távolról törölhetővé válnak az adatok, de akár a laptop nyomonkövetése is lehetővé válik.

fujitsu-lifebook-p701
fujitsu-lifebook-p701

Használat közben
A Lifebook P701-re 64 bites Windows 7 került (erre már csak a rendelkezésre álló memória maximális kihasználása miatt is szükség van), abból is a Professional változat. Emellé a Fujitsu egyrészt saját megoldásait, másrészt harmadik fél szoftvereit pakolta fel. Az előbbi a billentyűzetpanelről is megnyitható Fujitsu Launch Centeren keresztül érhető el, ahol többek között a laptop előnyeivel (alacsony fogyasztás, környezetbarát kialakítás, távoli, rendszeradminisztrátori ellenőrzés lehetősége stb.) ismerkedhet meg a felhasználó.

Ugyanitt kaphat információt az adatok biztonsági mentéséről, a meghajtóprogramokról és egyéb hasznos eszközökről való gyűjtemény elkészítéséről, illetve egy kattintással el is lehet kezdeni a feladatok végrehajtását. Ahogy a Fujitsu Recovery indítását is, mellyel a megsérült programok esetében tehet a felhasználó egy kísérletet az eredeti állapot helyreállítására, vagy akár a Windows újratelepítését is kezdeményezheti. Hogyan, merülhet fel a kérdés, ha nincsen optikai meghajtó a laptophoz? Nos, a vállalat a merevlemezből „lopott el" néhány gigabyte-nyit erre a feladatra, vagyis az operációs rendszer DVD nélkül is, kényelmesen újra húzható.

A Fujitsu Launch Center központosított hozzáférési lehetőséget nyújt a laptop kezelési útmutatóihoz és a terméktámogatáshoz; természetesen ezeket weben keresztül lehet igénybe venni. Ravasz húzással ugyanide került két gomb, ami egyrészt egy online boltra, másrészt a vállalat hordozható számítógépeihez vásárolható kiegészítők oldalára navigálja el a tulajdonost.

Találunk emellett még egy 90 napig szabadon használható Symantec Norton Internet Security biztonsági programcsomagot is a Lifebook P701-esen, illetve a Nero Essentials révén, ha rendelkezünk külső optikai drive-val, a lemezek írása sem okoz majd gondot. Office-ból a Starter 2010-es változata került fel a laptopra, amely a nagytestvér lebutított, reklámokkal bíró változata (ez azonban érvényes termékkulcs birtokában bármikor lecserélhető a teljes kiadásra).

Noha a másfél kilogramm egy ekkora laptopnál egy éve még nem tűnt volna nehéznek, a tabletek korában már hajlamos az ember elvárni a pehelysúlyt. Nos, ezt az élményt a Lifebook P701 nem fogja szállítani, de a 6200 mAh-s akkumulátornak ára van. Pontosabban annak, hogy egyetlen akkumulátortöltéssel egy teljes munkanapot kibír (Fujitsu EcoSettings módban). Kipróbáltuk, mire képes akkor, ha minden opciót (WLAN, Bluetooth stb.) bekapcsolva hagyva filmet nézünk rajta, így szinte hajszálpontosan 5 óráig bírta szuflával (egészen pontosan 5 óra 2 percig). Maximális üzemidőre egyébként 8 és fél órát kaptunk, ami szép eredmény. Ráadásul alkalmazottbarát, hiszen nem engedi a hosszú túlórázást.

Természetesen az összhatás azon múlik, mennyit kell érte fizetni. Mivel nem konzumer termékről van szó, és a Fujitsu már jó ideje dolgozik azon, hogy feljebb pozícionálja termékeit, meglepő, hogy valamivel 200 ezer forint alatt is találunk már konfigurációt a modelltípusban. Ekkor azonban be kell érnünk kisebb teljesítményű (Intel Core i3-as) processzorral, kevesebb (2 GB) memóriával és linuxos operációs rendszerrel. A nálunk járt kialakítás piaci ára 340 ezer forint környékén alakul, ami rögtön predesztinálja is arra, hogy ilyen laptop középvezetői szinttől „járhat". Ebben a kiépítésben azonban biztosan nem okoz csalódást egyetlen feladatkörben sem.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.