Hirdetés
. Hirdetés

Fut, repül és életet ment a filléres minirobot

|

A fürge mozgású robotbogarak a mentők, tűzoltók munkáját segíthetik.

Hirdetés

A robotokra is igaz, hogy nem a méret számít, sőt, a kicsi néha még jobb is. A Berkeley-ben lévő University of California kutatói olyan aprócska robotokon dolgoznak, amelyek 10-100 dollárba kerülnek, és vészhelyzetben sokkal hasznosabbak, mint nagyméretű, nehézkes mozgású társaik. Remekül futnak, másznak, repülnek, kommunikálni tudnak a mentőegységekkel, és ami a legjobb, olyan olcsók, hogy küldetésük végén eldobhatók.

Az újfajta robotok jól jöhetnek Kalifornia földrengésveszélyes területein vagy a dimbes-dombos San Franciscóban, ahol adatokkal láthatják el a tűzoltókat, vagy távérzékelőik segítségével megállapíthatják, hogy egy összeomlott épületben merre kell keresni az áldozatokat.

A kutatás a Miniroach program keretében zajlik, amelynek célja pár centis, bogárszerűen mozgó robotok kidolgozása. Párhuzamosan több méretváltozat fejlesztése folyik, a legnagyobb se haladja meg a 10 centimétert, és a leggyorsabb akár öt métert is meg tud tenni másodpercenként. De olyan robotot is fejlesztenek, amelyik egy másikról elrugaszkodva a levegőbe is fel tud emelkedni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.