Hirdetés
. Hirdetés

Gépi tanulás az automatizálás összes területén

|

A Beckhoff a TwinCAT 3 automatizálási szoftverbe tökéletesen integrált gépi tanulási (ML-) megoldást kínál, amely a nyílt és jól ismert PC-alapú vezérlés előnyeit aknázza ki ezen a területen. Ezen felül valós időben támogatja a gépi tanulást, így kezelni tudja a legkifinomultabb feladatokat, például a mozgásvezérlést is. A géptervezők és -gyártók ezekre az optimális alapot nyújtó tulajdonságokra építve magasabb szintre fejleszthetik rendszereiket - például megoldásleíró karbantartással, önoptimalizáló folyamatokkal és a folyamatok rendellenességeinek automatikus észlelésével.

Hirdetés

A műszaki rendszerek tervezésének gépi tanuláson alapuló, illetve klasszikus megközelítése alapvetően eltérő: az utóbbinál konkrét feladatra terveznek megoldást, majd ezt algoritmizálják, míg az előbbinél maga a rendszer folyamatadat-példák alapján tanulja meg a kívánt algoritmusokat. A gépi tanuláson alapuló modellek tehát taníthatóak, ezért jobb vagy előnyösebb tulajdonságú megoldásokat eredményeznek. Ez sok területen kínál új utakat és optimalizálási lehetőségeket az automatizálásban, többek között a prediktív karbantartás és folyamatvezérlés, a rendellenességek észlelése, a robotok közötti együttműködés, az automatikus minőségellenőrzés és a gépoptimalizálás terén.

Hirdetés
          

A modelleket gépi tanulási - például MATLAB® vagy TensorFlow - keretrendszerben tanítják, majd a betanított modellek leírását az erre szolgáló szabványos ONNX (Open Neural Network Exchange, nyílt neurális hálózati adatcsere) formátumban importálják a TwinCAT futtatórendszerébe, melyben a következő új funkciók állnak rendelkezésre:          

- TwinCAT 3 Machine Learning Inference Engine a klasszikus gépi tanulási algoritmusokhoz, mint amilyen például az SVM (Support Vector Machine) és a PCA (Principal Component Analysis);

- TwinCAT 3 Neural Network Inference Engine a mélytanuló- és a neurális hálózatokhoz, ilyenek például a többrétegű perceptronok (MLP) és a konvolúciós neurális hálózatok (CNN).           

Az eredményül kapott modellek közvetlenül és valós időben futtathatók. A következtetés, azaz a betanított gépi tanulási modell futtatása közvetlenül és valós időben történhet a TwinCAT TcCOM objektum használatával. Kisebb modellek esetében 100 µs alatti rendszerválaszidők érhetők el a TwinCAT 50 µs-os ciklusidejének megfelelően. A modellek a TcCOM objektum PLC vagy C/C++ illesztőjén keresztül, avagy ciklikus feladatból hívhatók.

           

A TwinCAT 3 nyújtotta többmagos támogatás tökéletesen integrált a vezérlési technológiába, ezért gépi tanulási alkalmazásokhoz is felhasználható. Ez többek között azzal az előnnyel jár, hogy különböző feladatkontextusok egymás korlátozása nélkül férhetnek hozzá a TwinCAT 3 egy adott következtető motorjához (IE, Inference Engine). Teljeskörűen elérhető a TwinCAT 3 rendszer összes terepibusz-csatolója és adata is. A gépi tanuláson alapuló rendszerek tehát óriási adatmennyiségeket használhatnak fel például az érzékelők ada-

tainak komplex összekapcsolásához (Data Merging). Mindezeken túlmenően a beavatkozó szervek valós idejű interfészei felhasználhatók például optimalizált vezérlések megvalósításához.           

www.beckhoff.hu/machine-learning

NÉVJEGY
A Hans Beckhoff által 1980-ban alapított nemzetközi vállalatcsoport több mint három évtizede meghatározó szereplője az automatizálási piacnak, és már korai szakaszában számos olyan automatizálási technológiai szabványt hozott létre és vezetett be sikeresen a piacra, amelyek ma már magától értetődőek. A Beckhoff PC-alapú automatizálási filozófiája, a Lightbus-rendszer, a buszterminálok és a TwinCAT automatizálási szoftver mérföldköveket jelentenek az automatizálási technológia területén, és ebből adódóan elfogadottá váltak nagy teljesítményű alternatívaként a hagyományos vezérlési technológiával szemben. A vállalat nemcsak alapvető technológiát kínál az intelligens gyárak számára, hanem jövőbe mutató innovációival meghatározza az integrált ipar fejlődési trendjeit is.           

A vállalat központja a németországi Verlben található, de disztribútoron keresztül 2005 óta van képviselete hazánkban is. A folyamatos és dinamikus forgalomnövekedésnek köszönhetően 2012-től szükségessé vált magyarországi leányvállalat létrehozása is.           

A Beckhoff Automation 2018-ban 916 millió euró globális árbevételt ért el, ami 16 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. A sikerhez egyenlő mértékben járult hozzá az innovatív technológiai fejlesztés, a megnövelt gyártókapacitás és a vállalat nemzetközi értékesítési hálózatának bővítése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.