Hirdetés
. Hirdetés

Gigantikus hálózatfejlesztés a Vodafone-nál

|

Jövő tavasztól a lakosság 99 százaléka használhatja a Vodafone szélessávú mobilhálózatát, amelyet korszerűsít a mobilszolglátató. A bejelentésen megjelent a fejlesztési miniszter is, aki megígérte: a 900 MHz-es mobilfrekvencia pályázata hamarosan megjelenik.

Hirdetés

 

 

Teljes rádiós hálózatát megújítja a Vodafone Magyarország, aminek eredményeképpen jövő tavasztól az ország lakosságának 99 százaléka fér majd hozzá mobil széles sávon az internethez - jelentette be Beck György, a mobiltársaság elnök-vezérigazgatója. Jelenleg a lakosság közel 35 százaléka mobilszélessávval le nem fedett területen él.

A 100 millió euró nagyságrendű beruházásban a Vodafone partnere a Huawei. A fejlesztés során 400 új bázisállomást helyeznek üzembe, továbbá a meglévőket korszerűsítik. A mobilinternet letöltési/feltöltési sebességének elméleti minimuma 14,4 illetve 5,2 megabit/másodperc lesz (ez a jelenlegi átlag mintegy kétszerese). A Huawei új bázisállomásai a meglévő 2G és 3G berendezéseken kívül a jövőbeli 4G (LTE) eszközök fogadására is alkalmasak. A sajtóbejelentésen bemutatottak egy kis méretű új bázisállomást is, amelynek energiafogyasztása mintegy 50 százalékkal kevesebb, mint a korábbi átviteltechnikai berendezéseké.

Az, hogy a Huawei kiemelt stratégiai partnerként kezeli Magyarországot, szervesen illeszkedik a kínai-magyar együttműködésbe - fogalmazott Fellegi Tamás, az eseményen jelenlévő nemzeti fejlesztési miniszter. Az elmúlt időben a kínai vállalatok mintegy 600 millió dollárt fektettek be Magyarországra. Ezt az értéket érdemes lenne megtöbbszörözni. Szintén örömteli, hogy a Vodafone hosszú távon elkötelezett a magyar gazdaság iránt. A miniszter szerint jól jelzi ezt a mostani infrastruktúra-beruházás, illetve annak időzítése: a globális válság és a Magyarországon bevezetett távközlési különadó dacára nem halasztották el, nem lassították a beruházást. A hálózatfejlesztéssel kapcsolatban a miniszter a szolgáltatások színvonalának emelkedését, valamint az árak reménybeli csökkenését emelte ki.

A mobilinternet fontosságának elismerése mellett Fellegi miniszter rámutatott: a kormány technológia-semlegesen gondolkodik. Célja, hogy az internethasználat is hozzájáruljon az gazdaság élénkítéséhez, az ország versenyképességének növeléséhez, valamint a
munkahelyteremtéshez. 

Egyébként a Huawei bázisállomásait Magyarországon - Pécsett és Komáromban - gyártják. A kínai cég tárgyalásokat folytat, hogy minél több magyar kis- és középvállalkozás vehessen részt beszállítóként a beruházásban. 

Fellegi Tamás az eseményen azt is jelezte, hogy a mobilszélessáv fejlesztéséhez szükséges UMTS 900 MHz-es frekvencia pályázata hamarosan megjelenik. A kormány a frekvenciákkal, valamint a frekvenciadíjakkal kapcsolatos javaslatát napokon belül a szolgáltatók elé tárja. Noha a médiatörvény értelmében a digitális átállás ideje kitolható, a kormány mindent elkövet, hogy a dátum ne csússzon, és így további frekvenciák szabaduljanak fel a mobilhálózatok számára - mutatott rá a miniszter.

A távközlési különadóval kapcsolatban Fellegi Tamás kiemelte: a kormány számít rá, hogy a távközlési cégek a különadó ellenére a jövőben is a gazdaság motorjai lesznek, de azt senki ne várja, hogy a három év letelte után a kormány visszatér a korábbi, igazságtalan gyakorlathoz. A közteherviselés új modelljét a válságadó utáni időszakban is következetesen végigviszik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.