Hirdetés
. Hirdetés

Gondolatok a piaci versenyről

|

Kóka János gazdasági miniszter az uniós távközlési szabályozás reformjáról egyeztetett Viviane Redinggel.

Hirdetés

Az Európai Bizottság november közepén hozta nyilvánosságra az elektronikus hírközlésről szóló keretszabályozás módosítására vonatkozó javaslatait. A Távközlési Tanács csütörtökön kezdi meg a vitát a témában, az ülésen a magyar kormányt Kóka János képviseli. Az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosával, Viviane Redinggel (képünkön) folytatott egyeztetésen Kóka János elmondta: Magyarország támogat minden olyan uniós törekvést, amely erősíti a távközlési piacon uralkodó versenyt, védi a fogyasztók jogait és növeli a szolgáltatók közötti választási szabadságot. A gazdasági miniszter szerint Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a verseny összeurópai szinten kiteljesedjék.

Kóka János a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a magyar infokommunikációs piac liberalizálása óta a versenynek köszönhetően jelentősen csökkentek a szolgáltatások árai. Példaként említette, hogy csak az elmúlt egy évben a mobilpiacon a fajlagos percköltség 5 százalékkal, a szélessávú DSL-előfizetések átlagos havidíja 20 százalékkal, a kábelmodemes internet havidíja pedig 14 százalékkal csökkent.

Közben Reding egyik korábbi javaslatát egyre hevesebb bírálatok érik. Júliusban az európai biztos nyilvánosságra hozta tervét, hogy uniós szabványként fogadtassa el a Nokia és a Motorola által támogatott DVB-H formátumot mobiltelefonokra küldött tv-adások továbbítására. Reding legkésőbb a jövő évig szeretné elfogadtatni a javaslatát, mivel - érvelése szerint - az európai futball-bajnokség és az olimpiai játékok nagy lökést adhatnak a mobil televíziózás elterjedéséhez, addig pedig már érvényben kellene lennie a szabványnak.

Csakhogy több tagország éppen a szabvány kötelező jellegét bírálja, többek között Németország, Nagy-Britannia és Hollandia, míg Finnország és Franciaország erősen támogatja Reding tervezetét. Tény, hogy a piacon már működik több más rendszer is, például az amerikai Qualcomm-é és a Dél-Koreában elterjedt DMB (ezt használják Nagy-Britanniában is). Reding érvelése szerint azért kell egy szabványt támogatni, mert másképp fennáll a veszély, hogy szétdarabolódik a digitális mobil-közvetítés piaca. Az ellenzők szerint azonban a folyamatok kialakulását a piaci versenyre kell bízni, egyébként pedig túl korai még bármilyen technológiát kiválasztani a mobil televíziózáshoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.