Hirdetés
. Hirdetés

Gondolatolvasó robotot fejleszt a MIT

|

A robot az agyhullámainkból érzékeli, ha hibát követ el, és korrigálja működését.

Hirdetés

A MIT és a Boston University szakemberei olyan robotokon dolgoznak, amelyeket agyhullámokkal lehet vezérelni. A kutatók célja, hogy a robot az ember természetes kiegészítőjévé, a robot/ember kapcsolat pedig valódi együttműködéssé váljon.

A két éve tartó fejlesztésben a robotot alkalmassá akarják tenni azoknak az impulzusoknak az érzékelésére, amelyek hiba észlelésekor jelentkeznek az agyban. Ilyenkor nagyon erőteljes jel generálódik, amit egy elektroenkefalográfos (EEG) érzékelőkkel ellátott sapkával fogni és továbbítani lehet a robothoz, amely ennek alapján korrigálni tudja tevékenységét.

Az eredmények több, mint bíztatóak. Az egyik kísérletben például a robotnak két csésze közül kellett választania, és ha nem megfelelő után nyúlt, az emberi agyból érkező hibajelzés hatására megállt, és a másikat vette el.

A kutatók szerint nem kell attól tartanunk, hogy a gépek nemsokára legtitkosabb gondolatainkat is kiolvassák: ez a fajta "telepátia" igen korlátozott hatáskörű, és csak azoknál működik, akik a bonyolult, drága eszközöket magukra öltik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.