Hirdetés
. Hirdetés

Gondolatolvasó robotot teszteltek az embereken - nem kis sikerrel

|

Kínai tudósok olyan robotot fejlesztettek ki, amely a jelek szerint képes olvasni az emberi gondolatokban.

Hirdetés

Kínai tudósok olyan viselhető robotot építettek, amely állítólag képes olvasni az emberi elmében az agyhullámok és az izomaktivitás megfigyelésével. A fejlesztők azt állítják, hogy a gép 96%-os pontossággal képes volt "felismerni az emberi szándékot". Az agy- és karszenzorokból álló szerkezet szinte azonnal képes volt reagálni a viselőire a laboratóriumi kísérletben.

Az eszközt gyári munkásokon tesztelve a Kínai Három Szurdok Egyetem Intelligens Gyártási Innovációs Technológiai Központjának kutatói a jelek szerint azt tapasztalták, hogy az önkénteseknek nem kellett szóbeli parancsokat kiadniuk vagy gesztusokat végrehajtaniuk, amikor meg kellett ragadniuk egy szerszámot vagy alkatrészt.

Hirdetés

A fejlesztők megjegyezték, hogy a robot "szinte azonnal" reagált, felvette a kívánt tárgyat és elhelyezte a munkaállomáson - írja a South China Morning Post (SCMP). A lap hozzátette, hogy a csapat a China Mechanical Engineering című hazai szakfolyóiratban publikálta eredményeit.

Az ilyen együttműködő robotok, vagy "cobotok" potenciálisan növelhetik a futószalagok termelését - jegyezte meg a tanulmány. Hozzátették, hogy valós alkalmazásuk korlátozott maradt, mivel "az emberi szándék felismerésének képessége gyakran pontatlan és instabil".

Ennek a korlátozásnak a leküzdése érdekében - magyarázta Dong Yuanfa, a projekt vezető kutatója - csapata robotját nyolc önkéntes "több száz órányi képzésnek" vetette alá. A futószalagon dolgozókat szerelték fel a géppel, amely egy nem invazív agyhullám-érzékelőt és karérzékelőket kombinál.

Míg a fejfedő látszólag nagyjából 70%-os pontossággal értette az önkéntesek szándékait, az agyból érkező jel gyenge volt. Az SCMP szerint a munkásoknak "nagyon erősen kellett koncentrálniuk", ahhoz, hogy a robot számára teljesen "világos üzenetet" adjanak. De a legtöbbjük figyelmét túlságosan elvonták más gondolatok, miután az monoton gyári feladatokat idővel elvégezték - mondta a csapat.

Bár a kar érzékelői által gyűjtött elektromos izomjelek állítólag "stabilabbak" voltak, ezek is veszítettek erejükből, ahogy a munkások elfáradtak. A fejlesztők azonban azt állították, hogy az agyi és az izomjelek keveréke segíthet a robotnak "példátlan pontossággal" megjósolni a következő mozdulatot - számolt be az SCMP.

A lap azonban megjegyezte, hogy bizonytalan, hogy ezek az eredmények - amelyeket laboratóriumi körülmények között értek el - megismételhetők-e a gyárban. Bár az érzékelőket a munkások sapkájába és egyenruhájába is el lehetne helyezni, a kutatók szerint az izzadtság és a szabálytalan mozgások befolyásolhatják a jelek minőségét.

Egy másik lehetőség az lenne, jegyezték meg, ha a gépbe mozgás- és vizuális adatokat táplálnának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.