Hirdetés
. Hirdetés

Google-MTV szövetség - alakulóban az újabb iTunes

|

A Google az utóbbi időben hatalmas erőfeszítéseket tesz AdSense online hirdetési hálózatának kibővítésére. A cég legújabb lépése MTV-vel való megállapodás a csatorna videoklipjeinek hirdetésekkel együtt való terjesztéséről.

Hirdetés

A megegyezés értelmében a Google a Viacom Internationalhoz tartozó MTV Networks különböző videoklipjeit fogja terjeszteni az AdSense nevű hirdetési hálózatában szereplő oldalakon. A videoklipekhez "ad-supported" (hirdetések által támogatott) formában férhetnek majd hozzá az érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy a forgalmazó nem kér majd pénzt az általa biztosított tartalomért, hanem a reklámokból befolyó összegektől reméli a megtérülést. Ezekből az alkalmazásokból vagy egyáltalán nem tűntethető el a reklám, vagy az egész működése leáll, ha a felhasználó mégis a reklám eltávolítása mellett döntene.

A Google szóvivője szerint mindkét cégnek ez az első ilyen irányú próbálkozása. Az AdSense edig csak képes vagy szöveges reklámokat a kapcsolódó weboldalakon és blogokban, és az MTV sem tette még soha hozzáférhetővé anyagait ad-supported formában a saját hálózatán kívül. A megegyezés révén a Viacom jelenléte sokkal jelentősebbé válik az Interneten, és várhatóan a Google online hirdetési üzletága is erős hátszelet kap majd.

A két cég augusztus második felében indítja el az új szolgáltatás próbaüzemét. Ebben még csak néhány program kap majd helyet, például a Nickelodeon "SpongeBob Square Pants" és az MTV "Laguna Beach" című produkciója.

Az újdonsült szövetség számtalan újdonságot és változást hozhat a videotartalmak terjesztésének gyakorlatába. A szélessávú kapcsolatok rohamos terjedése egyre inkább lehetővé teszi majd az a tartalmak olcsón és gyorsan való áramoltatását vagy igény szerinti letöltését. A folyamatra a legjobb példa a YouTube videofeltöltő oldal, melynek üzemeltetői nemrég jelentették be, hogy már naponta százmillió videoletöltést kell kiszolgálniuk. Az együttműködés jelzésértékű lehet a Google-t kritizáló hírszolgáltató és szórakoztató oldalaknak a számára is; a keresőóriás késznek mutatkozik egy teljesen törvényes és támadhatatlan üzleti modell kialakítására.

A megállapodás sikere még ha egyelőre bizonytalan is, a digitális video- és zenei piacot jelenleg uraló Apple számára fel van adva a lecke, hiszen az ad-supported tartalmak mellett már küszöbön áll a Google Tunes, a Google online zenepiaci szolgáltatásának indítása. Ennek egyik első lépése lehet az MTV Networks anyagainak reklámoktól mentes terjesztése: kezdetben a south Park és a Chappelle's Show teljes epizódjai lesznek majd elérhetőek 1,99 dolláros egységáron.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.