Hirdetés
. Hirdetés

Google Voice - a Gmail evolúciója

|

A Google új területen próbálkozik: telefonos szolgáltatása központi telefonszámot, szóbeli üzenetek e-mail átiratát és web-alapú hívásokat is kínál.

Hirdetés

A Google 2007 júliusában vásárolta fel a GrandCentralt, egy egyesített telefonszolgáltatást nyújtó céget, amit most Google Voice néven éleszt újra - persze alaposan feljavítva. A GrandCentral Communications 2005-ben jelent meg szolgáltatáscsomagjával a piacon. A cég olyan szolgáltatásokat nyújtott, mintha egy csak velünk foglalkozó telefonközpontost bocsátana a rendelkezésünkre. Onnantól, hogy a Google megvette, a vállalkozás többé nem fogadott új ügyfeleket - nyilvánvalóan azért, hogy a szolgáltatások fejlesztésre tudjanak koncentrálni -, de arra biztatta az érdeklődőket, hogy hagyják meg e-mail címüket, és foglaljanak maguknak GrandCentralos telefonszámot.

A Google elmondása szerint pár héten belül megkezdik a számok kiküldését ezekre az e-mail címekre. A nagyközönség számára azonban majd csak "hamarosan" válik elérhetővé a most már Google Voice néven futó szolgáltatás - hasonlatosan ahhoz, ahogy egy időben új Gmail postafiókot is csak meghívóval lehetett nyitni. A Google más szolgáltatásait használók már most hozzáférhetnek felhasználónevükkel és jelszavukkal a Google Voice-hoz, de csak annyira, hogy "a szolgáltatás heteken belül elérhetővé válik" feliratú képernyővel nézzenek farkasszemet.

Mit kínál a Google Voice?
Nem is a Google ötlete lenne, ha nem olyan szolgáltatásokat kínálna, amelyekre az ember ne csapna le azonnal! A Google Voice-os számra beérkező hívásokat szabadon átirányíthatjuk egyszerre a munkahelyi, az otthoni és mobilszámunkra, és persze annak a készüléknek a csöngésére felelhetünk, amelynek a közelében tartózkodunk éppen. Kapunk hangpostát, szűrhetjük a beérkező hívásokat, rögzíthetjük a beszélgetéseket és a felvételeket, aztán bármikor elérhetjük azokat a weben keresztül.

Hasonlóan a Gmailhez, amivel kapcsolatban a Google azt tűzte a zászlajára, hogy "soha többé ne kelljen egyetlen levelet sem törölni", a Google Voice "egy életre" archiválja a hangpostát. Az összes kimenő és bejövő szöveges üzenetünk (SMS) ugyanígy tárolódik, és tartalmuk egyszerűen és gyorsan kereshető. A Google Voice bármilyen amerikai telefonszámot ingyenesen hívhatóvá tesz, ami valószínűleg nem a legjobb hír a konkurens szolgáltatóknak - és itt ne csak a VoIP megoldásokra gondoljunk.

A Google Voice érti, amit mondanak neki
A legizgalmasabb a hangpostánkra érkező üzenetek szöveges átirata, amit e-mailben is megkaphatunk. A Google azt állítja, hogy ez az egyetlen szolgáltatás a piacon, amely teljesen automatizált hangpostafiók-átiratot kínál. Az átiratok természetesen tartalmazhatnak hibákat, de a cég azt ígéri, hogy idővel nőni fog a pontossága.

Pusztán érdekességképen: a piacon jelenleg megtalálható, automatizált átirat-szolgáltatások kis mértékben, de függnek az emberi beavatkozástól. Azért, hogy fejlesszék a pontosságukat, az olyan szavaknál, amiket nem értenek, emberi segítséget kérnek, és persze tanulnak.

A Skype is ringbe szállt
A múlt héten a Skype megkezdte az ügyfelek hangpostafiókjára érkező üzenetek írott szöveggé alakítását és SMS-ben való továbbítását. A háttérben egy brit cég, a Spinvox technológiája áll, mely 2005-ben indította útjára szolgáltatását az Egyesült Királyságban, és mára számos észak-amerikai távközlési szolgáltatónál az ő megoldásuk működik. A Skype-nál a szöveges átiratért nem kérnek pénzt, csupán az SMS-ért.

Így működik a hangposta átiratának kezelőfelülete


Mibe fog mindez kerülni?

A Google Voice-ról mindössze annyit tudunk, hogy a használata ingyenes, de hogy a Google hogyan tud mégis pénzt csinálni a szolgáltatásból, az homályos. nyilvánvaló, hogy a hangüzenetek átirataihoz a cég képes célzott hirdetéseket csatolni, de az nagyon jó kérdés, hogy mihez fognak kezdeni a nem angol nyelven hagyott üzenetekkel.

A Google tájékoztatása egyelőre eléggé hézagos, például az sem teljesen egyértelmű, hogy az "ingyenesen hívható amerikai számok" csak vonalas számokat jelentenek, vagy mobilszámokat is.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.