Hirdetés
. Hirdetés

Grafén alapú érzékelő technológia hordható orvosi eszközökhöz

|

Felülmúlják a többi hasonló nanotechnológiás szenzort.

Hirdetés

Az Ír Tudományos Alap égisze alatt működő Fejlett Anyagok és Biomérnöki Kutatások Központ (AMBER), valamint a dublini Trinity College fizikai iskolájának kutatói újgenerációs, grafénalapú érzékelő technológiát fejlesztettek ki a G-Putty nevű anyag felhasználásával.

A csapat által nyomtatott szenzorok 50-szer érzékenyebbek az iparági standardnál, és felülmúlják a többi hasonló nanotechnológiás szenzort egy fontos, újdonságnak számító mérőszámban, a rugalmasságban. Megoldásukkal a kutatók úgy tehetik az érzékenységet és a rugalmasságot maximalissá, hogy közben a teljesítmény nem csökken. Ez teszi ezt a technológiáját ideális jelölté a viselhető elektronika és az orvosdiagnosztikai eszközök új területein.

Jonathan Coleman, a Trinity College professzora, a világ egyik vezető nanotudósa és munkatársai bebizonyították, hogy lehetséges alacsony költségű, nyomtatott grafén nanokompozit nyújtásérzékelőt előállítani. Kidolgoztak egy módszert a G-putty-alapú tinták használatára, amelyek vékony filmként nyomtathatók rugalmas hordozókra, többek között sebtapaszokra, illetve könnyen a bőrre rögzíthetők.

Hirdetés

A különböző viszkozitású (folyékonyságú) tinták létrehozásával és tesztelésével megállapították, hogy a G-Putty tintákat a nyomtatási technológiának és az alkalmazásnak megfelelően tudják testre szabni. Eredményeiket a Small című folyóiratban tették közzé.

Az orvosi környezetben a nyúlásérzékelők rendkívül értékes diagnosztikai eszköznek számítanak, amelyet a mechanikai terhelés változásainak, például a pulzusszámnak, vagy a stroke áldozatok nyelési képességében bekövetkező változások mérésére használnak. A nyúlásérzékelő detektálja a mechanikai változást, és azt arányos elektromos jellé alakítja, ezáltal mechanikai-elektromos átalakítóként működik.

Bár a piacon jelenleg is kaphatók nyúlásérzékelők, ezek többnyire fémfóliából készülnek, ami korlátokat jelent a viselhetőség, a sokoldalúság és az érzékenység szempontjából is. Az orvostechnikai eszközök globális piacának jelenlegi piaci trendjei azt mutatják, hogy ez a kutatás jó helyen van a személyre szabott, hangolható, viselhető érzékelők felé való elmozdulásban, amelyek könnyen beépíthetők a ruházatba vagy a bőrön viselhetők.

A viselhető orvosi eszközök piacának értéke 2020-ban 16 milliárd dollár volt, de a várakozások szerint jelentős növekedése várható, különösen a távoli betegmegfigyelő eszközök, a fitnesz és életmódfigyelés kap egyre nagyobb hangsúlyt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.