Hirdetés
. Hirdetés

Gratulálunk, 2006-ban Ön lett az Év Embere!

|

Legalábbis a Time magazin szerint. A hetilap Év Embere választásán ezúttal az internet-felhasználók söpörték be a rangos elismerést az általuk előállított tartalom robbanásszerű növekedése és jelentősége kapcsán.

Hirdetés

A kiélezett versenyben Ön, vagyis az internet-felhasználó olyan ellenfeleket utasított maga mögé, mint például Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor, Hu Csin-tao, a Kínai Népköztársaság hatodik elnöke, James Baker volt amerikai külügyminiszter vagy XVI. Benedek pápa. Lev Grossman, a Time szerzője szerint a felhasználók által generált tartalom, vagyis a blogok vagy a file-megosztó oldalak átvették a vezető szerepet a média világában, és "saját pályájukon verik meg a profikat" a digitális demokrácia meghatározásában és kiépítésében. Richard Stengel, a lap szerkesztője úgy fogalmazott: "Ön az, és nem mi, aki az információs korszakot alakítja".

A Time magazin 1927 óta nevezi meg az Év Emberét, és a választást megelőző találgatások mindig lázba hozzák az érdeklődőket. Érdekesség, hogy nem feltétlenül népszerűségi versenyről van szó, hanem a jelöltek tevékenységének jelentőségét vizsgálják; így lehetett Adolf Hitler az 1938-as, vagy éppen Komeini ajatollah az 1979-es befutó. Grossman szerint a világháló lehetőséget adott az egyes embereknek, hogy erőfeszítéseik egymáshoz adásával komoly tényezővé váljanak, és ne csupán a világot változtassák meg, de abba is beleszóljanak, hogy a világ milyen módon legyen alakítható.

Ez az erő már csak a számokat tekintve is egyre jelentősebb - a MySpace, melyet tavaly 580 millió dollárért vásárolt fel a News Corp. médiabirodalom, már 130 milliónál is több felhasználóval rendelkezik, és 300 ezer (!) új taggal bővül minden egyes napon; a YouTube pedig, melyért nemrégiben fizetett 1,65 milliárdot a Google, naponta 100 millió látogatóval dicsekedhet. Stengel elmondta, hogy a blogok és a videók minden eddiginél közvetlenebb és hitelesebb képet adnak a világról, maguk mögé utasítva a hagyományos médiát.

Tavaly az Év Embere a Microsoft elnöke, Bill Gates és felesége, Melinda Gates, valamint a U2 frontembere, Bono lettek jótékonysági tevékenységük elismeréseképpen. 2004-ben George Bush amerikai elnök, 2003-ban "az amerikai katona" érdemelte ki az elismerést. 1957-ben a magyar szabadságharcosok kerültek a Time magazin címlapjára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.