Hirdetés
. Hirdetés

Gyerekmunkásokat dolgoztattak az Apple beszállítói

|

A vállalat vizsgálatai alapján 2009-ben közel egy tucat kiskorú dolgozott az Apple három beszállítójának gyáraiban. Az érintett üzemekben iPhone-okat, iPodokat és Apple számítógépeket gyártottak.

Hirdetés

A jelentés nem említ konkrét országokat vagy gyárakat; egyelőre csak annyit tudni, hogy az ellenőrök Kínában, Csehországban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Dél-Koreában, Tajvanon, Thaiföldön és az Egyesült Államokban vizsgálódtak.

"Ellenőreink három üzemegységben, összesen tizenegy, a legális munkavállalói korhatár betöltése előtt szerződtetett dolgozóval kapcsolatban találtak feljegyzéseket; igaz, az érintettek az ellenőrzés idején már nagykorúnak számítottak, és nem álltak az érintett cégek alkalmazásában" - olvasható az Apple hivatalos oldalán közzétett jelentésben.

A felmérés szerint az Apple-termékek előállításával kapcsolatos jogi problémák nem korlátozódnak a kiskorúak foglalkoztatására. Az ellenőrök több mint száz olyan gyárat találtak, amelyek megsértették a vonatkozó munkaügyi előírásokat: a megengedettnél nagyobb óraszámban dolgoztatták a munkásaikat; az adott ország minimálbérét sem fizették ki a dolgozóiknak, vagy megtagadták tőlük az olyan törvényes illetményeket, mint a beteg- vagy szülési szabadság.

Az Apple közölte: külön szerződésben kötelezi az érintett beszállítókat, hogy a lehető legrövidebb idő alatt orvosolják a feltárt jogsérelmeket, visszamenőleg kárpótolják az alulfizetett alkalmazottakat, és a további jogsértéseket megakadályozó garanciákat léptessenek életbe. A vállalat szakemberei további ellenőrzéseket tartanak majd a kérdéses üzemekben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.