Hirdetés
. Hirdetés

Gyermekmunkás vesztette életét Kínában

|

Az ASUS-nak sürgősen rendet kell tennie az egyik bérgyártójánál.

Hirdetés

Az informatikai híreket követőknek az utóbbi években főként a Foxconnál történt öngyilkosságok hatalmas sajtóvisszhangja után valószínűleg nincsenek túlságosan rózsás elképzeléseik a kínai gyárak munkakörülményeiről, ezen kép pedig valószínűleg nem mostanában fog változni.


Az IDG News Service beszámolója szerint még május 21-én újabb tragikus haláleset történt, ráadásul az ágyában holtan talált, 3CEMS névre hallgató bérgyártónál robotoló Liu Fuzong csupán 14 éves volt. A China Labor Watch munkajogi szervezet információi alapján a fiú a vállalat dongguani gyárában dolgozott, amely exkluzívan az ASUS számára gyárt pontosan meg nem nevezett típusú eszközöket.


Az információk alapján Liut egy igen gyorsan köddé vált munkaközvetítő cég állította munkába a 3CEMS-nél, amely minden bizonnyal a papírjait is meghamisította, hiszen a kínai törvények szerint 16 év alatt nem lehet munkát vállalni az országban. Ettől függetlenül a gyártó sara is vitathatatlannak tűnik az ügyben, hiszen egyrészt a mindennapos törvénytelenségek miatt rendszeresen ellenőrizniük kellene a dolgozók papírjainak hitelességét, másrészt pedig a munkavállalók szerint a 12 órás alap műszakon felül a cég minden nap túlórázásra kényszeríti őket – ezt egy felnőtt ember sem bírja sokáig, nemhogy egy gyermek.


Az IDG tájékoztatása szerint a munkaügyi hatóság ismeretlen jellegű büntetést szabott ki az eset miatt a 3CEMS-re, az ASUS szóvivője szerint a vállalat vizsgálódik az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.