Hirdetés
. Hirdetés

Gyorsabb tabletek, okostelefonok

|

Még a laptopok is profitálhatnak az újfajta memóriatípus megjelenéséből.

Hirdetés

Napjaink okos készülékei, noha rengeteg szolgáltatást nyújtanak, teljesítmény tekintetében még mindig nem feltétlenül vannak azon a szinten, amit a felhasználó elvár. Nem véletlen, hogy már az okostelefonok piacán is megjelennek a kétmagos processzorral bíró példányok. Azonban nem minden a CPU-teljesítmény, az összképet más komponensek is érezhetően befolyásolják - mint például a memória.

A - többek között - memóriák szabványosításával foglalkozó JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) nemrég jelentette be a napjaink számítógépeit uraló általános memóriatípus, a DDR3 mobil változatának új kiadását. Az úgynevezett LPDDR3 (mely előtagját a low power angol szavakból kapta) alacsony energiafogyasztása miatt ideális komponens hordozható eszközökbe, ahol minden megnyert percnyi üzemidő aranyat ér. Emellett sikerült növelni az adatátvitel tempóját is, így nagyobb teljesítményre képes.

Samsung LPDDR3 DRAM chipek
Samsung LPDDR3 DRAM chipek

A Samsung világelső LPDDR3 lapkái

A dél-koreai Samsung már be is jelentette saját, 4GB-os LPDDR3 DRAM-ját, mellyel rögtön első is lett a piacon. A modul másodpercenként 1600 megabites adatátviteli sebességre képes, ezzel másfélszer gyorsabb a jelenlegi LPDDR2-knél. Teszi mindezt úgy, hogy az előző generáció fogyasztásánál 20 százalékkal kevesebbet „eszik". A nagyobb teljesítmény kulcsfontosságú a multitaskinghoz, hiszen a memóriában levő adatokhoz való gyors hozzáférés nélkül az alkalmazások folyamatosan arra várnak, mikor juthatnak erőforráshoz, ami lerontja az alkalmazások egymás mellett való futtatásának élményét. Videolejátszás, telefonálás és internetezés - ezen feladatok akár egyszerre is történhetnek akkor, ha kellően gyors hardver áll a rendelkezésre.

Tekintve, hogy a piaci rajtkor egyáltalán nem lesz olcsó az LPDDR3, az első időkben csak a csúcskategóriás készülékekben lehet majd vele találkozni. Ahogy azonban az LPDDR2 lassan kiszorul a piacról, le fog csökkenni az utód ára is, ahogy ezt már az asztali számítógépekbe szánt memóriák piacán megszokhattuk. Az LPDDR3 terjedését segítheti az Intel ultrabook koncepciója is, mely a laptopok vékony kialakítása mellett különösen nagy hangsúlyt fektet azok minél alacsonyabb fogyasztására is (az új mobil szegmensről bővebben itt).

Az új memóriatípus nagyobb volumenű kereskedelmi megjelenésére várhatóan 2012-ben kerül sor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.